Proverili smo ima li u prodavnicama XXL i XXS garderobe

Moda i lepota 26. jan 202212:40 > 13:00
Veličina garderobe Foto:Iva Hadnađ/Nova.rs

Obišli smo nekoliko prodavnica u Beogradu i proverili da li modni brendovi nude konfekciju za žene svih veličina, ili se ipak vode uobičajenim standardima lepote po kojima svi staju u dosta uzak spektar.

Kupovina odeće za neke je terapija, za druge je noćna mora. Kriterijum je uglavnom ljubav prema modi i trošenju para, ali svima nam je potrebna odeća i istina je da u tržnim centrima, koliko god umelli da budu haotični, ima najviše izbora.

Ipak, ako nosite veličinu ispod S (small) ili iznad XL (extra large), šoping se pretvara u mučno i razočaravajuće iskustvo. Posle teksta u kom smo otkrili kako je jedna Vanja razotkrila licemerje brenda Extreme Intimo, i nakon što se taj brend oglasio istim povodom, uputili smo se u Ušće da proverimo koji konfekcijski brojevi su dostupni i da li tržište prepoznaje kupce koji nose „atipične“ brojeve.

Sve su češće kampanje brendova u kojima se različitosti promovišu kao prednosti, brendovi nam govore da su sva tela prelepa, da nas sve vole i da brinu o nama – ipak, često deluje kao da u praksi nije tako.

Šta se dešava kada jako sitne ili punije žene krenu u šoping? Mogu li da nađu XXL donji veš ili XXS pantalone? U prodavnicama – teško. Neke se zbog toga odlučuju na onlajn šoping, pijacu, a druge su primorane da se oblače na dečjem odeljenju.

Veličina garderobe Foto:Iva Hadnađ/Nova.rs

U gotovo svim radnjama koje smo obišli, najmanji konfekcijski broj koji smo pronašli je 34 (XS), a najveći konfekcijski 44 ( XL). Kada je u pitanju donji veš, uglavnom su dostupni brushalteri od broja 75 do 100, sa korpama od A do F.

Ukoliko nosite neki „prosečan“ broj brusa, u popularnoj radnji donjeg veša Women Secret možete da birate koji god dezen želite – čipka, drečave boje, nežne boje, cvetići ili tufnice. Međutim, ako vam treba veći broj – izbor je vrlo sužen. Pronašli smo tek nekoliko jednostavnijh modela za žene sa većim grudima.

Veličina garderobe Foto:Iva Hadnađ/Nova.rs

Ako želite da pazarite lep odevni komad na sniženju u Zari – možete, još uvek je sve jeftino. Ali, samo ako nosite veličinu između 34 i 44. Ipak, na određenim artiklima navedeno je da postoji i konfekcijski broj 46 (XXL), što nije slučaj u ostalim radnjama, ali ih nismo zatekli na rafovima.

Veličina garderobe Foto:Iva Hadnađ/Nova.rs

Slično je i u Bershki i Stradivariusu, popularnim radnjama za mlade. Najmanja veličina je i ovde 34, a najveća 44.

Veličina garderobe Foto:Iva Hadnađ/Nova.rs

Lindex nudi odeću od broja XS do L, dok su grudnjaci dostupni u veličinama od 75 do 100, dok se korpe kreću od B do F. Ovaj brend ranije je imao posebnu liniju za „punije“ dame, koju ovom prilikom nismo pronašli.

Veličina garderobe Foto:Iva Hadnađ/Nova.rs

Pozitivno nas je iznenadio C&A, jedina radnja u kojoj smo pronašli jasno naznačenu sekciju „Veliki brojevi od broja 44“. Izbor je raznovrsan, a najveći broj je 52. Odeća izgleda isto kao i u ostatku radnje, a izbor je sasvim solidan.

Veličina garderobe Foto:Iva Hadnađ/Nova.rs

C&A nema kampanju u kojoj ističe da su sve žene prelepe, oni prosto prave odeću za sve te prelepe žene. Izgleda da ipak može drugačije.

Kakvo je vaše iskustvo sa veličinama koje nisu standardne?

Bonus video: Modni trikovi koje možemo da ukrademo sa Nedelje mode u Parizu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram