Jutarnji obrok pun proteina, antioksidansa i zdravih masti.
Fern Olivia Langham, po zanimanju inženjerka biomedicine, samo je jedna u moru žena koje boluju od Hašimotove bolesti (Hašimoto tireoiditis).
Dugi niz godina borila se sa svim zdravstvenim problemima koje ta autoimuna bolest nosi sa sobom, a onda je odlučila da istraži kako određena hrana u kombinaciji s vežbanjem i jogom deluje na usporen rad štitne žlezde.
Ona je ustanovila kako je doručak važan obrok za sve koji boluju od Hašimotove bolesti, a ključno je da ga jedete 90 minuta od buđenja kako biste pomogli vašoj štitnoj žlezdi da se probudi. Naravno, najvažnije je da pojedete prave namirnice. Na listi zabranjenih nalaze se sve one koje podstiču upalne procese u stomaku, poput mleka, prerađene hrane, namirnica s glutenom ili pržene hrane.
Fern je osmislila antiupalni doručak pun proteina, antioksidansa i zdravih masti.
„Shvatila sam da kod osoba s usporenom štitnom žlezdom i hormonskim disbalansom najbolje rezultate daje svakodnevna kombinacija životinjskih i biljnih proteina“, kazala je.
Ona sada svako jutro jede isti doručak sastavljen od namirnica koje bude usporenu štitnu žlezdu i priznaje da se sjajno oseća.
Recept:
2 meko kuvana ili poširana jaja
pola avokada
2 manje ili 1 veća šnita dimljenog lososa
malo zelenog povrća po želji
dulse alge
Jaja su izvor joda i omega-3 masnih kiselina, losos je bogat mineralom selenom koji ublažava upalne procese u organizmu i jača imunloški sistem, dok zeleno povrće i alge pomažu telu da izbaci toksine i podstiču probavu, piše Zadovoljna.hr.
BONUS VIDEO:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: