Dr Jagoda Jorga objasnila je jednom za svagda da li se žene goje zbog hormona i srušila najveći mit u koji verujemo

Jagoda Jorga Foto:Shutterstock/N1

Koliko puta ste pomislile kako se gojite od vode ili vazduha? Ili pak čule da vaša drugarica kaže da je u PMS i da mora da pojede nešto slatko, ili pak od vaše majke kako joj se od hormona sve lepi na kukove jer je u menopauzi?

Činjenica je da je gojenje u menopauzi sasvim prirodna pojava, kada ženi održavanje uobičajene težine postaje sve teže, a mnoge od nas počinju da dobijaju na težini čim krene perimenopauza.

Hormonske promene u menopauzi mogu da uzrokuju dobijanje na težini oko stomaka, kukova i na butinama, ali isto tako je činjenica i da mnoge žene svoj izgled pravdaju mitom da se „goje od disbalansa hormona“, a ne od palačinke sa nutelom i plazmom u 21 uveče.

Stručnjaci navode da povećanje telesne težine u menopauzi nije neizbežno i može se sprečiti pravilnom i zdravom ishranom, ali i aktivnim načinom života. O ovome smo razgovarali sa našom čuvenom prof. dr Jagodom Jorgom, supspecijalistkinjomza ishranu sa ogromnim znanjem i iskustvom, a ona nam je pomogla da bolje razumemo oscilacije u apetitu tokom takovanih „onih dana“.

Pitali smo je u kakvoj su vezi hormoni sa gojenjem i da li višak, na primer, estorgena može da nas udeblja.

„Kada je reč o hormonskom statusu, to je posebno pitanje za endokrinologe, a da li hormoni imaju veze sa dobijanjem težine – naravno da imaju. Kako bi žena u drugom stanju inače dobijala na težini? Ona dobija na težini jer ima izmenjen hormonski status. Takav je ženski organizam, nas je priroda napravila tako, pa svakog meseca dok žena ima ciklus, priroda se igra sa nama – do pola ciklusa je jedan hormonski status, onda se dogodi ovulacija, pa onda priroda kaže – sad si u drugom stanju, a onda dođe period ovulacije kada ženski hormoni krenu nepravilno da se ponašaju. Ali ne možemo svako dobijanje na težini da pripišemo hornonima“, ističe dr Jorga.

No, činjenica jeste sledeća – mnoge žene se ugoje oko 1,5 kilograma godišnje u periodu između 40. i 50. godine, kao i u šestoj deceniji života. Stručnjaci navode da se to dešava zbog nekoliko procesa, a pre svega zbog toga što se metabolizam usporava, žena počinje da gubi mišićnu masu, a mišići sagorevaju više kalorija nego masno tkivo. Osim toga, niži nivo estrogena može da dovede do intenzivnijeg nakupljanja masnog tkiva u predelu stomaka.

„Sve naravno ima veze, ali to ne može biti jedino objašnjenje za ono što nam se događa vremenom.

Ima drugih elemenata koji tu učestvujuju – žene brže i lakše gube mišićnu masu nego muškarci, i to je opet horomonski, ali to je biologija, teška borba je s tim. Menopauza je jedan izrazito turbulentan, osetljiv period u životu svake žene. Ali činjenica je da je sa stanovišta struke malo potcenjen – u smislu da se sva objašnjenja svode na eto to je tako, pa šta sad‘. U razlozima za dobijanje na težini u menopauzi definitivno hormoni ne igraju jedinu ulogu, ali nauka to i dalje ne može prostim laboratorijskim analizama da objasni“, zaključuje prof. dr Jagoda Jorga za Zadovoljnu.

Ova dijetoterapeutkinja preporučuje da svaka žena, koliko god bilo teško, proba da drži višak kilograma pod kontrolom jer kilogrami povećavaju rizik od karcinoma, posebno karcinoma dojke, dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti, pa je veoma važno da žena bude fizički aktivna – ne mora da ide u teretanu, ali može, na primer, redovno da šeta ili da preskače vijaču.

***

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram