Kremasta krompir salata koja hormone dovodi u ravnotežu

Krompir salata
Krompir salata, Foto: Christian Fischer / Panthermedia / Profimedia

Hašimotova bolest može prouzrokovati hipotireozu, rašireni zdravstveni problem koji karakteriše usporeni rad štitne žlezde. S tim poremećajem koji može uticati na brojne aspekte života borila se i Magdalena Vazelaki, sertifikovana terapeutkinja holističkog zdravlja, koja je osmislila recepte za bolji rad štitne žlezde, među kojima je i kremasta salata od krompira koju Magdalena opisuje kao isceljujuću.

Hipoterioza i hipertireoza najčešći su poremećaji štitne žlezde, a obe ih je iskusila i sertifikovana terapeutkinja holističkog zdravlja i osnivačica stranice Hormones Balance, Magdalena Vazelaki, prenosi Zadovoljna.hr.

Magdalena je prvo obolela od Gravesove bolesti (autoimunog poremećaja koji uzrokuje hipertireozu), a sedam godina kasnije dijagnostifikovana joj je Hašimotova bolest (autoimuni poremećaj koji uzrokuje hipotireozu). Pre šest joj je godina pak otkriveno da ima visoki estrogen i toksičnost teškim metalima.

Nakon što joj klasična medicina nije mogla pomoći, Magdalena je sama počela istraživati mogućnosti izlečenja te je shvatila da je ključ ozdravljenja u obnovi sistema za varenje, ravnoteži nivoa šećera, detoksikaciji jetre i emocionalnom zadovoljstvu, poput ljubavi prema samom sebi. Zbog promena koje je učinila Magdalena se, kako kaže, danas u četrdesetim oseća bolje nego u dvadesetim.

Osmislila je recepte koji pre svega pomažu kod Hašimotove bolesti i usporenog rada štitne žlezde, a među njima je i kremasta salata od krompira koja kombinuje probiotike i prebiotike. Probiotici su kulture bakterija koje su zdrave za normalnu crevnu funkciju te često sprečavaju štetne bakterije da uzrokuju bolest. Prebiotici su hranjive materije koje bakterije upotrebljavaju za rast i razmnožavanje, a u njih spadaju prehrambena vlakna i ugljeni hidrati koji se ne razgrađuju u gornjem delu creva te dospevaju u debelo crevo gde se nalazi većina bakterija.

Kako kaže Magdalena Vazelaki, ova salata prepuna je hranom koja isceljuje. Pre svega, hladan krompir pun je otpornim prebiotikom, odnosno hranom za dobru bakteriju. On pomaže dobroj bakteriji da se nastani u crevima i ostane tamo što duže i bude efektna. Dalje, recept sadrži namirnice bogate probioticima poput kiselog kupusa. Po želji kiseli kupus možete zameniti s laktofermentisanim krastavcima, dakle onima koji nisu fermentisani u sirćetu. Proverite i koju hranu treba izbegavati ako imate problema sa štitnom žlezdom .

Vreme pripreme kremaste salate od krompira je 20 minuta, a vreme kuvanja 45 minuta, dakle sveukupno malo više od sat vremena. Količina salate u ovom receptu dovoljna je za 8 do 10 porcija.

Sastojci za kremastu salatu od krompira:

1 kg crvenih krompira, naseckani na četvrtine ako su veliki

1 kašika morske soli

4 trakice slanine

100 grama kiselog kupusa (laktofermentisanog, ne u sirćetu), naseckanuog

2 kašike senfa

30 grama naseckanog mladog luka

100 grama majoneze

30 grama rasola od kiselog kupusa ili 2 kašike sirćeta od jabuke

Postupak:

Zagrejte rernu na 175 stepeni.

Krompire u kori kuvajte u slanoj vodi 45 minuta ili dok ne postanu mekani.

Slaninu pecite 45 minuta ili dok ne dobije lepu braon boju.

Prespite vodu u kojoj se kuvao krompir i pustite krompire da se ohlade.

Nasecite krompir na kockice veličine oko 1 centimetar.

Krompiru dodajte sve ostale sastojke i polagano promešajte.

***

Bonus video: Slatka keleraba

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram