Nutricionista ruši zablude o 6 tradicionalnih srpskih jela

Majstor amater Kolenica u kupusu
Kolenica u kupusu po receptu Majstora amatera; Foto: Vladislav Mitić

Za naša tradicionalna jela znamo da su vrlo ukusna, ali su obično i jaka, masna, pa je pitanje da li su i zdrava. To za portal Nova.rs otkriva nutricionistkinja Branka Mirković.

„Naša nacionalna jela su zdrava i treba ih jesti, samo je važno da kad ih spremamo, masnoće sipamo ograničeno, ali i da ih jedemo umereno. Takođe, kompletan obrok možete da podelite na više odvojenih, recimo jedan da bude čorba, a drugi ono što je inače glavno jelo i salata“, savetuje za portal Nova.rs nutricionista Branka Mirković.

Pročitajte još:

Ona objašnjava i koliko je koji naš domaći specijalitet pojedinačno zdrav i kako da ih spremamo da bi bili i ukusni i čuvali nam imunitet.

Pasulj

„Pasulj je odličan izvor biljnih proteina, nutritivno je bogata namirnica, ima opnu koja obezbeđuje celulozu za varenje i čišćenje digestivnog trakta i treba ga jesti barem jednom nedeljno. Dokazano je da preventivno deluje antireumatski.“

Branka Mirković otkriva i da li je prebranac zdrav.

„Prebranac je odličan način pripremanja pasulja, ali da biste izbegli veliku količinu masnoće, izdvojte deo pasulja, ispasirajte štapnim mikserom i na taj način ga zgusnite i sa malo ulja prepecite u rerni.“

Ona ima savet i kako da zbog prebranca izbegnete problem s varenjem.

„Potopite ga uveče s malo sode bikarbone da omekša opna, isperite, bacite prvu vodu, pa kuvajte. Suhomesnate namirnice prethodno obarite da izbace višak soli i masnoće i tada završite kuvanje. Nema potrebe da prebranac zapržavate, već dodajte sušenu papriku u toku kuvanja.“

Foto: Privatna arhiva

Sarma i podvarak

Ova čuvena dva jela, koja čine kiseli kupus i suvo meso, jesu vrlo ukusna, ali potrebno je modifikovati ustaljeni recept da bi bila zdravija.

„Meso kojim se filuje sarma treba da bude nemasno ili sa manje masnoće. Prodinstajte ga i dodajte začine i pirinač. Mnoge domaćice prave sarmu sa filom od živog mesa, a tada se sarma duže kuva, kupus izgubi mnogo nutritijenata i počne da truli u kuvanju. S druge strane, prethodno proprženo meso je manje rizično i skraćuje vreme kuvanja“, savetuje nutricionista Branka Mirković.

Ona kaže i da suva rebra i suvo meso prvo treba prokuvati da smanjite količinu soli i masnoće.

„Podvarak je ukusno i zdravo jelo. Važno je da se ne dinsta na mnogo masnoće. Najbolje je da podvarak izdinstate na malo masnoće i nalivate bujonom od piletine ili junetine, a posle ga zapecite.“

Foto:Vladislav Mitić

Čorba

„Teleća ili pileća supa ili čorba štiti od prehlada i kompletan je obrok po broju kalorija. Lako se vari ako je ne zapržavate. Dodajte kiselu pavlaku umesto zaprške“, savetuje nutricionista Branka Mirković.

Pročitajte još:

Pored toga, poznato je i da se supe od kostiju preporučuju kod oporavka od bolesti gornjih disajnih puteva. Kuvanjem kostiju iz njih se oslobađaju minerali i želatin koji sadrži razne amino-kiseline. Sve to pozitivno utiče na imunosistem, na bolji san, zdraviju kožu, bolju probavu.

Pečenje

Posebno u ove dane, uživamo u njemu i kad je sa ražnja, i ispod sača sa krompirom, i iz pekača, ali nije svejedno kako je pripremano, ako već mislimo na zdravlje.

„Ono sa ražnja ima manje kalorija nego pečenje ispod sača, pa još ako se doda krompir u tu masnoću, unećete mnogo bespotrebnih kalorija. Zdravija varijanta je da, ako meso pečete u pekaču, stavite podlogu od povrća, malo vode i pečete poklopljeno, a krompir obarite i prelijete s vrlo malo soka od pečenja“, savetuje nutricionista Branka Mirković.

Pihtije

Voleli ih ili ne, pihtije važe za pravi domaći specijalitet. Naoko ne deluju posebno zdravo, a nutricionista Branka Mirković priča da li je tako.

„Prave se od određenih delova životinje, glave, kolenica, a može se dodati suvo i sveže meso. Najvažnije je da ih kuvate na umerenoj temperaturi, kada se masnoća odvaja od kostiju i hrskavice, i da skinete tu masnoću. Onda sve začinite i razlijete pihtije u odgovarajuće posude. Pune su želatina, odnosno najprirodnijeg kolagena koji je odličan za zdravlje zglobova i hrskavica, kose, noktiju i kože“, kaže Branka Mirković i napominje da ako ne skinete dobro masnoću tokom pripreme, možete je skinuti kad se pihtije stegnu jer će se odvojiti po površini.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram