Recept za čuvenu supu sa Sardinije koju jedu svakog dana i tvrde da zbog nje žive 100 godina

Minestrone supa Foto:Shutterstock

Minestrone je gusta italijanska supa koja se pravi od velikog broja različitog povrća, a uključuje mnogo hranjivih materija – od vlakana, minerala, vitamina do fitokemikalija.

Uz Okinavu u Japanu, grčku Ikariju, Nikoju na Kostariki i grad Loma Linda u Kaliforniji, italijansko ostrvo Sardinija naziva se plavom zonom. Plave zone su mesta na kojima živi veliki procenat osoba starijih od 100 godina, ali i ljudi koji su ostarili bez tipičnih zdravstvenih tegoba.

Autor Den Butner intervjuisao je brojne porodice na Sardiniji koje su doživele 100 godina, a koje tvrde da je za njihovu dugovečnost zaslužan ručak koji jedu svakog dana. U pitanju je minestrone supa s kriškom hleba od kiselog testa i uz čašu crvenog vina.

Povrće se prilagođava sezoni, ali svaki tanjir mora da sadrži bar neku mahunarku i sitnu testeninu od semolina brašna po imenu fregula koja je izuzetno popularna na Sardiniji, piše Pun kufer.

Sastojci:

800 g naseckanog paradajza

150 g sitne testenine od semolina brašna

120 g naseckanog komorača

100 g suvog šarenog pasulja

100 g suvog boba

70 g suvih leblebija

60 g narendanog sira pecorino

3 krompira

2 stabljike celera

2 šargarepe

2-3 češnja belog luka

1 luk

domaće maslinovo ulje

so i biber po želji

sveži bosiljak

svež peršun

Minestrone supa Foto:Shutterstock

Priprema:

Namočite bob, pasulj i leblebije u običnoj vodi oko osam sati ili noć pre pripreme jela. Ocedite mahunarke i stavite sa strane.

U velikom loncu zagrejte malo ulja, pa na njemu prodinstajte luk, šargarepu i stabljike celera. Dinstajte sve zajedno oko pet do osam minuta dok ne omekšaju.

Dodajte naseckani beli luk, promešajte i dinstajte sve zajedno još oko pola minuta.

Dodajte naseckanog paradajza, krompir, komorač, peršun i bosiljak.

Ubacite namočeni bob, pasulj i leblebije.

Sve sastojke prelijte vodom – dodajte 1,5 do 2 litra vode. Svi sastojci bi trebalo da budu uronjeni pod vodom.

Kada supa provri, smanjite temperaturu i kuvajte sve zajedno oko 90 minuta, odnosno dok se bob, pasulj i leblebije ne skuvaju do kraja.

Tokom kuvanja i po potrebi dodajte još vode.

Pred kraj kuvanja dodajte sitnu testeninu i nastavite sve da kuvate još 10-ak minuta.

Začinite solju i biberom po želji.

Poslužite supu s jednom kašikom domaćeg maslinovog ulja i malo narendanog sira pecorino. Prijatno!

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram