Zlatno pravilo ishrane zbog kojeg Japanci nikad nisu debeli

Foto:Shutterstock

Oni imaju tajnu vitke linije koju bismo mogli da ukrademo.

Američki istraživač i javni govornik Dan Bautner je početkom 2000-ih sarađivao sa magazinom „National Geographic“ kako bi istražio tajnu dugovečnosti.

On je godinama istraživao svet u potrazi za mestima gde ljudi žive znatno duže od proseka, a ekspedicije su otkrile sledeće „plave zone„: Okinava u Japanu, Sardinija u Italiji, grčko ostrvo Ikaria, Nicoya u Kostariki i Loma Linda u Kaliforniji. To su mesta s najvišim stopama živih stogodišnjaka.

Ovih pet mesta dele neke slične elemente – biljnu ishranu, prirodno kretanje i stavljanje porodice na prvo mesto – za koje je dokazano da podstiču dugovečnost i zdravlje stanovnika.

Netfliksova dokumentarna serija „Tajne plavih zona“ vodi publiku širom sveta u istraživanje ishrane i stila života najdugovečnijih ljudi.

Bautner otkriva koje koristi možete imati od primene barem nekih njihovih saveta, jer jedina stvar koja je bolja od toga da izgledate dobro kako starite, jeste da se dobro osećate u svojim godinama.

Japanska ishrana poznata je u celom svetu po svojim blagodetima za zdravlje. Nije ni čudo. Uostalom, regija Okinava takođe je jedna od takozvanih plavih zona. Japanci imaju skup zanimljivih i efikasnih pravila, odnosno celi način ishrane koji je naziva „Hara Hači Bu“.

Šta je to „Hara Hači Bu“?

U pitanju je Konfučijanska mudrost prema kojoj bi trebalo da prestanete da jedete kada vam je želudac pun oko 80 posto.

Japanska fraza „Hara Hači Bu“ u prevodu grubo znači „jedite dok niste 80 odsto puni“.

Koncept se bazira na ideji da se telo dovoljno nahrani, a da se ne preoptereti. Kako biste primenili ovaj princip, prvo morate da razumete kako funkcioniše osećaj sitosti ljudskog tela.

Nauka pretpostavlja da telo tek nakon 15 do 20 minuta primećuje da li je želudac pun. To znači sledeće: Što sporije jedete, pre ćete primetiti da je vaše telo sito.

Na taj način izbegavate da unesete previše kalorija. Iako brojanje kalorija zapravo nije deo „Hara Hači bu“ filozofije, istraživanja pokazuju da stanovnici ostrva Okinave u proseku unose oko 1.800 do 1.900 kalorija dnevno.

Ali, to nikako nije stroga dijeta: „Hara Hači bu“ ne zabranjuje neku određenu hranu. Međutim, još uvek ima smisla zameniti nezdravu hranu zdravom. Prema istraživanju Okinava Centenarian Study, stanovnici ovog ostrva jedu uglavnom povrće i voće, ali malo mesa, žitarica, masti, šećera, soli ili punomasnih mlečnih proizvoda.

Foto: Panthermedia / Profimedia

„Hara Hači bu“ pre svega uči jednu stvar:

Svesno jedenje. U mnogim zapadnim zemljama je suprotno. Tamo je uobičajeno jesti pod stresom, a u isto vreme, kao rezultat toga, često unosimo puno više kalorija nego što nam je potrebno, prenosi Miss.24 sata.hr.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Pinterest

Instagram