Ljubitelji ste čizkejka, ali ne smete ili ne želite da jedete sir? Nema problema.
Donosimo vam recept za vegansku „tortu od sira“ koja kao alternativu koristi indijske oraščiće. Reč je o orašastom voću punom proteina koje zasićuje kao i regularni čizkejk, piše sajt punkufer.hr.
Sastojci za podlogu:
100 grama badema
100 grama oraha
175 grama mekih urmi bez koštica
¼ kašike soli
Sastojci za preliv torte:
450 grama indijskih oraščića
200 ml pavlake od kokosa
100 ml javorovog sirupa
70 ml kokosovog ulja (rastopljenog)
2 limete
1 limun
1 kašika ekstrakta vanile
Priprema:
1. Indijske oraščiće umočite u vodi veče pre pripreme torte, ili barem nekoliko sati ranije kako bi omekšali.
Ako nemate vremena za dugo utapanje, indijske oraščiće možete preliti i s vrućom vodom, te ih tako pustiti oko sat vremena.
2. U blenderu napravite podlogu za tortu od badema, oraha, mekih urmi i soli.
3. Lepljivu smesu prstima utisnite u manji kalup za torte i stavite u frižider.
4. Preliv napravite u blenderu od omekšalih indijskih oraščića koje ste iscedili, kokosove pavlake, javorovog sirupa, rastopljenog kokosovog ulja, soka dve limete, soka jednog limuna i ekstrakta vanile.
5. Miksajte smesu sve dok ne postane glatka. Ako je smesa prekisela, dodajte još malo javorovog sirupa.
6. Ovako pripremljenu smesu prelijte preko podloge. Tortu stavite u frižider na pet do šest sati pre posluživanja. Prijatno!
BONUS VIDEO Slatka keleraba
Pratite nas i na društvenim mrežama: