Da li sobni bicikl može doprineti gubitku telesne težine

Fitnes i ishrana 23. sep 202113:32 > 13:34
Foto: DAVIDE FERRERI / Alamy / Alamy / Profimedia

Bicikl za vežbanje je veoma popularna sprava za vežbanje u teretani, naročito kada se radi o kardio vežbama. Ovom spravom na vrlo efikasan i jednostavan način postajete zdraviji i puni energije, stičete kondiciju i poboljšavate svoje kardiovaskularne sposobnosti.

Da li i vi spadate u onu grupu ljudi koja uvek pronalazi raznorazna opravdanja zbog čega ne može da stigne da ide u teretanu?

Ako je tako, srećom, i za vas postoji rešenje, a to je sobni bicikl.

Sobni bicikl predstavlja dobru investiciju za vaše zdravlje, a griža savesti koju ćete osećati dok ga gledate svakog dana u sobi urodiće plodom i zapravo ćete početi sa treninzima i možda promeniti neke svoje ne tako dobre životne navike.

Odgovor na postavljeno pitanje da li sobni bicikl može dovesti do gubitka neželjene težine je potvrdan. U nastavku teksta ćemo navesti zbog čega je sobni bicikl superiorniji od drugih oblika fizičkih aktivnosti, koliko kalorija možete da sagorite na osnovu različitih faktora i kako koristiti sobni bicikl za mršavljenje.

Zašto je sobni bickl dobar za mršavljenje?

Sobni bicikl pomaže u sagorevanju kalorija kao i stvaranju kalorijskog deficita koji je neophodan za gubitak težine.

Prosečna osoba može sagoreti 260 kalorija za 30 minuta umerenog vežbanja što će postepenim, a kasnije i redovnim vežbanjem doprineti vašim ciljevima, odnosno gubitku težine.

Kalorije su neophodne za funkcionisanje našeg tela jer, sve što telo radi podstiče se kalorijama, od trčanja i skakanja pa do treptaja, čak i disanja. Od kalorija, takođe, zavisi da li ćete održati svoju postojeću težinu, smanjiti je ili povećati. Svako od nas ima određen broj kalorija u zavisnosti od pola, starosti, kondicije i sl., potrebnih za svakodnevno normalno funkcionisanje.

Međutim, kada je u pitanju mršavljenje potreban je kalorijski deficit, što znači da morate jesti manje kalorija nego što je potrebno vašem telu. Ako je recimo vašem telu potrebno 2000 kalorija dnevno, onda ishranom morate uneti manje od toga, otprilike od 1500 do 1700 kalorija.

Već smo napomenuli da je vežbanje jedan od načina stvaranja kalorijskog deficita; vežbanjem se sagorevanju kalorije, pa prilikom vežbanja doprinosite kalorijskom deficitu koji je potreban da biste smršali. A kako biste pronašli adekvatan način vežbanja upravo za vas, posetite najbližu prodavnicu fitnes opreme i proverite ponudu.

Koliko kalorija može da se izgubi na sobnom biciklu?

Broj kalorija koji može da se sagori prilikom vežbanja na sobnom biciklu zavisi od intenziteta treninga, vremena koje se utroši na vežbanje i specifičnih faktora poput telesne težine, kondicije i slično.

U proseku:

– osoba teška 68 do 70 kg za 30 minuta umerenog vežbanja izgubi oko 260 kalorija;

– osoba teška 56 do 58 kg za isto vreme i isti intenzitet vežbanja sagori 211 kalorija;

– osoba teška 84 do 88 kg za isto vreme i isti intenzitet vežbanja sagori 311 kalorija.

Povećanjem intenziteta može se postići veće sagorevanje kalorija, ali kao što možete da vidite čak i sa umerenim, ali redovnim vežbanjem možete doprineti ostvarivanju svog cilja, naravno uz odgovarajuću ishranu, koja ne zahteva izgladnjivanje već korigovanje.

Sve u svemu, sobni bicikl je zgodna naprava koja zauzima minimalan prostor u vašem domu, oduzima vam vrlo malo vremena, a benefiti su brojni.

***
Bonus video: Posna dijeta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram