Zavirite u magičnu kuću u Raveni koja je prva 3D štampana od zemlje

3d kuća
Foto: WASP/MCA/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia

Na listi je najboljih kuća na svetu.

Neverovatno zdanje koje se nalazi u Raveni u Italiji zapravo je 3D štampana kuća, i to od lokalne zemlje.

Foto: WASP/MCA/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia

Naime, arhitekta Mario Kučinela i Wasp, vodeća italijanska kompanija za 3D štampanje, napravili su prvu kuću na svetu koja je 3D štampana od sirove zemlje. Proces je ekološki održiv i prihvatljiv zbog toga što je proizvodnja bez otpada i ne zahteva transport materijala do lokacije jer koristi lokalno tlo.

Foto: WASP/MCA/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia

Pritom, bilo je potrebno samo 200 sati da se uz pomoć nekoliko štampača napravi prototip od 60 kvadratnih metara u ovom italijanskom gradu.

Foto: WASP/ Mario Cucinella Architects / Ferrari / Profimedia

Dizajn kuće je pećinski i deluje drevno i isklesano iz prirode, a vizuelno je u suprotnosti sa inovativnom tehnologijom koja stoji iza svega.

To je tipično za Kučinelu i njegov rad jer on se fokusira na takozvanu humanu arhitekturu, ukrštanje tehnoloških svetova.

„Estetika ove kuće rezultat je tehničkog i materijalnog napora. To nije bio samo estetski pristup. To je prava, iskrena forma“, kazao je Kučinela, a prenosi it‘sncethat.

Autori projekta su istraživali potrebu za održivim domovima koristeći materijale pronađene u okolini gradilišta, bez uticaja na životnu sredinu kroz transport materijala do gradilišta. Rezultat je ovaj projekat Tecla, sa skoro nultom emisijom i niskim sadržajem ugljenika.

„Tecla je primer da prelep, zdrav i održiv dom može da se izgradi pomoću mašine“, dodaje Masimo Moreti, čelnik firme Wasp.

Arhitekta je proučavao i kako oblik zgrade može da utiče na njenu efikasnost, u odnosu na klimu i geografsku širinu, i kako bi materijali u sastavu zgrade mogli da pomognu u izolaciji i ventilaciji.

Ova neverovatna kuća ima dnevni boravak, kuhinju i spavaću sobu. Pojedini komadi nameštaja su integrisani u njenu strukturu, dok su ostali dizajnirani tako da mogu da se recikliraju i ponovo koriste u drugačije svrhe.

BONUS VIDEO: Boemski salonac u kojem je uhvaćen stari duh Zemuna

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram