Prva 3D štampana kuća u Srbiji: Napravljena za samo 21 sat

3d štampana kuća
Foto: FoNet/Natura Eco

Prva 3D štampana kuća u istočnoj Evropi nalazi se u Čačku, a napravila su je dva čoveka i jedna mašina, i to za samo 21 sat i 15 minuta.

3D štampana kuća „ProtoDom“ premijerno je predstavljena u Naučno-tehnološkom parku Čačak.

Foto: FoNet/Natura Eco

Kako su saopštili NTP Čačak i proizvođač 3D štampane kuće, kompanija Natura Eco, kuća je spremna za život, napravljena je od betona i pruža apsolutnu sigurnost, jer su testiranja rađena u saradnji sa Građevinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu pokazala da je otporna na vetrove, zemljotrese i druge nepogode.

Foto: FoNet/Natura Eco

Ističu da je u izgradnji kuće korišćena inovativna tehnologija 3D štampača napravljenih u Srbiji.

„Važna prednost ovakve tehnologije je i brzina gradnje, jer svi radovi na 3D štampanoj kući teku simultano, i ugradnja cevi, instalacija, stolarije, pa nema gubljenja vremena, a količina otpada je ravna nuli jer se unapred zna tačna količina materijala, a veća je i sigurnost radnika na gradilištu“, izjavio je na svečanom predstavljanju prve 3D štampane kuće generalni direktor „Natura Eco“ Nikola Rakić.

„Kompanija ‘Natura Eco’ predstavlja jedan od najsvetlijih primera kako se inovacije svetskog potencijala mogu razvijati u maloj sredini“, istakao je v.d. direktora NTP Čačak Mirko Pešić, i ocenio da su „ovo su samo prvi koraci“ i da očekuju još veće rezultate u narednim godinama.

Navode i da se prognozira da će vrednost tržišta 3D građevinske štampe do 2027. godine na svetskom nivou porasti na „neverovatnih“ 40 milijardi dolara.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: 3D kuća kao fil od čokolade