Ginekološkinji koja me je tretirala kao kravu

Ginekološka ordinacija, Foto: Tatsiana Hancharova / Panthermedia / Profimedia

Što više razmišljam o tom pregledu, to sam više besna.

Kao onkološki pacijent išla sam na svoju redovnu ginekološku kontrolu koja je sada na svaka četiri meseca.

Kada sam stigla u čekaonicu Instituta, videla sam nekoliko vrlo zabrinutih žena i prva me je onako ‘s vrata’ pitala kod koga dolazim. Odgovorila sam joj i nervozne žene su mi uglas uzvratile: ‘Nije tu’.

Tu je koleginica na zameni i kada su izgovorile ime te osobe, nekoliko žena je ustalo sa stolica i otišlo kući. Usput se niz hodnik čuo žamor: ‘Neću da se iživljava na meni’ i ‘ona je opasna’, ali odlučila sam da verujem u etiku ove doktorke i, bez obzira što nisam do sada imala dodira sa njom, postavim joj nekoliko pitanja.

Ušla sam u ordinaciju i videla nadrndanu ženetinu sa naočarima spuštenim na pola nosa, a pogledom prebačenim preko istih, okruženu sa tri mlade, pretpostavljam, buduće doktorke. Pregled je protekao maksimalno neprijatno prilikom kog mi je stiskala stomak i prekorevala me ‘da moram da se opustim’ i ‘da mi nije prvi put’, a osim neverovatnog bola koji sam osetila u nekoliko navrata, koji je i te kako u meni probudio traume i sećanje na prve preglede i početak dijagnoze raka jajnika, nije bilo ništa neuobičajeno za neprijatne lekare.

Znači, pokreti su joj bili žustri, pritiskala me je snažno i bez osećaja i moje noge pomerala kao da su neki instrumenti u pitanju, nekako olako. A, dok mi je vikala ‘po treći put vam kažem, opustite se’ samo mi se jedna slika pojavila u glavi – inseminacija krave. Izguglajte, neće vam biti žao.

Ne znam iskreno zašto sam nakon tog užasnog pregleda, pri kom me je i raskrvarila i povredila moram dodati, ipak odlučila da joj postavim nekoliko pitanja. Pretpostavljam da sam usled tog šoka ipak bila u  fazonu da nastavim po planu.

Kako osećam neke hormonske promene i bolove u kostima koje nisam osećala dosad ovoliko, vikala je na mene što nisam nikada merila gustinu kostiju i ako osećam bolove sa 26 godina, vrlo je verovatno da već imam osteoporozu. O da, dobro ste pročitali. To je rekla bez ikakve osnove, ikakvog papira, ikakve analize.

I sad osećam strah od te reči, jer sam realno baš mlada za to, a tada sam joj odgovorila da mi niko nikada nije pomenuo da to treba da proveravam. Zatim je usledilo nazivanje mene ‘neinformisanom’ jer svako ko je imao kancer jajnika i ‘pročitao bar tri rečenice o svom stanju’ treba da zna kakve analize treba da radi, a onda i ‘neodgovornom’ jer nisam sama tražila od svojih lekara upute za te iste analize.

I baš me je zbunila.

Sve u svemu, odgovore na moja pitanja nije znala, a napad na mene podržala su i tri mala pijuna u belim mantilčićima. Pošto je meni od nje bila potrebna određena potvrda, a ona nije znala ni kako se to piše ni šta znači, tri gospodične su uglas govorile ‘vi baš ne znate gde šta treba da tražite’ i ‘pošto niste odavde možda ne znate kako stvari funkcionišu’. Sori velegrađanke iz Sremske Kamenice ili Novog Sada. Bljuc.

Trgla sam se i odlučila da pokažem zube, valjda mi je bilo dosta ovakvog ophođenja prema meni, koje je i sama medicinska sestra primetila i očima mi pokazivala da iskuliram, odgovorila sam samo: ‘Jedine koje su neupućene ovde ste vi, jer u pravilniku stoji da tu potvrdu izdaje moj izabrani lekar onkolog. Dakle, ako nešto ne znate, slobodno kažite, jer ja neupućena nisam, samo sam mislila da vi kao lekari znate više od mene.’

U tom trenutku mi je to delovalo kao dobar odgovor na sve.

A, zapravo su me samo dovela u stanje gde sam morala da se branim, a zašto bi se bilo ko branio kod lekara? One su tu zbog mene, a ne ja zbog njih, zar ne?

Tako da ću sledeći put možda i poslušati ‘koleginice saborke’ i napustiti čekaonicu, jer mi je napokon jasno zašto žene često biraju da idu kod muškaraca ginekologa ‘jer su oni nežniji, a doktorke znaju kako je pa misle da sve možeš da izdržiš’. Da kažemo i da me nije povredila, nego samo bila dovoljno gruba da mi podstakne traumu, za koju nadam se nikad neće iskusiti sama, bilo bi dovoljno i previše za podnošenje žalbe.

Ali s obzirom na to da jedino za šta imam snage jeste da na svoje kontrole idem redovno, a van toga nemam kontakt sa lekarima, ova žalba će ostati u fioci sa ostalima.

I delimično u ovom tekstu.

***

Bonus video: Joga za bolove tokom ciklusa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram