Ako ti smetaju moje dojke

Foto: Privatna arhiva

"Kakve su ovo sisetine po instagramu", stiže poruka. Odgovorim: "To su dojke". "Teši se", kaže. Kao, treba mi opravdanje pred sobom što sam okačila svoje sise, neko moralno pokriće, šta li, jer sam ipak, udata žena i majka.

Komentar je bio odgovor na story koji sam postavila prethodnog dana, a kojim implicitno pitam za savet gde da nađem brushalter. Za 22 godine, koliko ih nosim, nisam uspela da nađem nijedan koji mi stvarno odgovara. Imam veće grudi i šira leđa, ne uklapam se u konfekcijske standarde. Već šest meseci dojim, a tek to je muka za „pakovanje“.

Foto: Privatna arhiva

Dakle, kakve su ovo sisetine?

Odgovorila sam u nekom šaljivom tonu i pokušala da nastavim dan normalno, ali tu rečenicu nisam mogla da izbacim iz glave. Sisetine, sisetine, sisetine, sisetine, sisetine… Kako ružno izgovorena reč, sračunata da me postidi, ili, što bi narod rekao, šejmuje, jer je taj neko moj gest doživeo kao „neprimeren“, pa odlučio da me „dobronamerno posavetuje“ kao što bi „sestru, majku ili bilo koju ženu“. Odlučujem da ipak ne prećutim, pišem ponovo. Kaže: „Ne znam što te to pogađa ako ne vidiš ništa pogrešno“. Idemo, bre, posle dobrog šejmovanja, ide dobro mensplejnovanje (guglaj šta znači, nemam vremena da objašnjavam).

Dobronamerni prijatelju, žao mi je što nisi svestan koliko je ružno to što si mi rekao. Nebrojeni muškarci nebrojenim ženama uvrede pakuju u najbolje namere, a svi znamo šta kažu o najboljim namerama i to što „nisi mislio ništa loše“ ne znači da treba da ti oprostim niti da ću izvinjenje prihvatiti. A objasniću ti i zbog čega.

Najiskrenije, zbog da jedeš govna.

Kad budeš imao svoje sise, imaćeš pravo na mišljenje šta je u redu da radiš s njima, dotle imaš pravo da ćutiš, a sve što kažeš, može i biće upotrebljeno protiv tebe. Ta rečenica za koju si zamislio da je „zajebantska“, smešna je samo u tvojoj glavi ili u nekoj od muških vajber grupa u kojima razmenjujete slične fore i sise nekih drugih žena, a možda sad i moje. Ali moje ćeš ostaviti na miru, jer o rukovanju njima samo ja imam pravo na mišljenje, dakle, ni moj muž, ni brat, ni otac, ni ti. A ja ću da ih pokazujem kad i koliko želim, a trenutno baš želim, jer ih obožavam i ponosna sam na njih.

Ove sisetine su me devet meseci nabreklo bolele danju i noću dok mi je dete raslo u stomaku. A onda dok sam sama ležala u porodilištu, pošto su ga iz porođajne sale hitno prebacili u Tiršovu, osećala sam ih kako rastu, te moje sisetine, iako sam mislila da ne mogu biti veće. Peklo me do srži to mleko koje se skupljalo u njima a nije imao ko da ga povuče. Ili dok sam se narednih 10 dana izmlazala pumpicom na svaka tri sata, danju i noću, da bih održala to mleko, čekajući da mi jave iz Tiršove da se izvukao i da mogu da ga vidim, bolele su me i one i celo telo. A nastavila sam da se izmlazam još sedam dana sa njim u Tiršovoj, na svaka tri sata, danju i noću, jer je bio toliko slab da nije mogao da povuče ni kap, a želudac mu je bio veličine trešnje.

A kad je, 18 dana posle rođenja, prvi put sisao te moje sisetine, bila sam najsrećnija žena na svetu. Pravio mi je ragade na njima dok je kidisao na bradavice kao gladna godina, moj sin, teklo je i mleko i krv i moje suze i smejala sam se od sreće i ljubavi.

Volim svoje sise, obožavam ih, prelepe su, moćne i fantastične! Moje telo je prošlo golgotu da bih rodila i, bože, kako ga samo cenim posle toga. Ogledam se gola, mazim se i volim, kao devojka se nisam tako osećala i toliko želim da zagrlim tu devojčicu koja nije imala pojma koliko je snažna i lepa i koja je postavljala sise na instagram da bi se dopala ili ih nije postavljala da bi se dopala. Ona nije umela da voli sebe i nju bi tvoj komentar boleo jer bi mislila da je manje vredna i da ćeš ti imati loše mišljenje o njoj. A mene, druže, mene boli dupe za tvoj mišljenje. Ali me boli, onako suštinski, duboko i najženskije, što ljudi sebi i dalje daju za pravo da tako komuniciraju sa ženama.

Ja pokazujem svoje sise isključivo jer ja to želim i može mi se. I bilo koja žena, iz bilo kog razloga, ima puno pravo da čini isto, jer, dragi, sise su ok i žao mi je što te je neko naučio da nisu, žao mi je ako ćeš jednog dana imati decu i njih učiti da nisu i učiti ih da je ok da dele takve „dobronamerne savete“. Učiti ih da žena nije apsolutni gospodar svog tela i načina na koji će to telo pokazivati i davati. Ili ih učiti da seks nije ok i da nije ok biti seksi i da nije ok isticati svoju seksualnost i raditi s njom šta god želiš u prostoru slobode. Kažeš, nisi mislio ništa od ovoga, to je samo jedna glupa rečenica? A sećaš li se šta beše na početku? Od jedne reči sve počinje.

Stvarno mi je žao što si mislio da imaš pravo da moje dojke zoveš sisetinama ili bilo čije sise bilo kako pogrdno. Silikonske ogromne, majušne prirodne, asimetrične, opuštene, podignute jabučaste, trouglaste pljosnate, pune strija, pune vena, zborane, zategnute, sa velikim bradavicama i uvučenim bradavicama, bez bradavica, odstranjene, pune mleka ili usahle – sise su ok i živele sise, a tebi ako smetaju, nemoj ih gledati.

Foto: Privatna arhiva

***

Bonus video: Joga za zauzete mame

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram