Zašto mame iz Srbije koje ne rade vode decu u vrtić

Vrtić
Foto: RioPatuca / Alamy / Alamy / Profimedia

Jedna žena je nedavno na Tviteru postavila pitanje zašto mame koje ne rade vode decu u vrtić. Isto to su se, kad ih niko ne čuje, svojevremeno pitale i vaspitačice mog deteta. Sećam se tih njihovih besnih komentara i i dalje mi nisu jasni.

„One kafenišu po kafićima i idu po frizerajima, a mi da im čuvamo decu.“ Tako nekako su zvučale kritike kojima sam nekoliko puta, sasvim slučajno (valjda jer sam radila, pa sam im bila okej) prisustvovala. Probala sam još tada da im objasnim da svi roditelji plaćaju obdanište – i zaposleni i nezaposleni. Nije upalilo.

Vidim ne pali i dalje, i ponovo neke žene imaju potrebu da prozovu druge u ime majčinstva. Dok se vode polemike oko toga koja majka je bolja i veća, da se vratim na pitanje s početka. Koje god razloge da imaju te mame koje vode decu u vrtić, a ne rade – njihovi su. Bilo da idu u kafiće, kozmetičke salone, prave frizuru, masiraju se, spavaju, uče za doktorat, čitaju, peru veš – to je njihova stvar, a dete je takođe njihovo, tačka.

S druge strane ako ikoga zanima šta je bolje za klince – za decu je uvek bolje da budu sa decom. Pre nekoliko godina u Srbiji je urađeno istraživanje koje je pokazalo da su za decu u vrtiću najvažniji vršnjaci, a na drugom mestu je igra.

Dalje, francuski naučnici sproveli su istraživanje tokom kojeg su posmatrali 1.428 klinaca starosti do tri godine, i poredili su one koji idu u vrtić, i one koje su čuvale bebisiterke ili druge osobe koje nisu profesionalni vaspitači.

Generalno, ispostavilo se da svako šesto dete ima neki od bihevioralnih problema, uključujući hiperaktivnost ili poremećaje pažnje, dok je sličan bio i procenat dece sa određenim emocionalnim problemima.
Svakom 15. detetu je bio problem i da se sprijatelji sa drugom decom, dok je svako sedmo imalo prilično loše ukupne socijalne veštine.

Ali, rezultati ovog istraživanja pokazali su da je manja verovatnoća da se ovi problemi jave kod dece koja idu u vrtić, nego kod one koju čuvaju članovi porodice ili bebisiterke koje nisu vaspitači po struci.

Benefiti vrtića su višestruki. Prestanite da šejmujete druge mame jer nisu po vašim merilima. One vam ne duguju nikakva objašnjenja. Možda bi bilo super da se i sami družite malo više i razvijete veću socijalnu inteligenciju. Bilo bi bolje i za vas i za vašu okolinu, uključujući i decu.

***

Bonus video: Joga za zauzete mame

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram