Pravda za devojke s velikim grudima

Njena priča 15. okt 202121:13 > 21:40
Kristina Hendriks
Foto: NBC / Planet / Profimedia

Mnoge žene koje imaju male grudi želele bi veće, ali često i one koje je priroda obradila - žele manje. Baš njih smo pitali - zašto i sa čim se svakodnevno suočavaju.

Problemi koje velike grudi nose su brojni. Ćesto nismo svesni socijalnih poteškoća koje mogu da donesu, posebno ukoliko su devojke ušle ranije u pubertet, pa su se brže razvijale od drugarica u razredu.

„Grudi su mi narasle u četvrtom osnovne i mnogo su me zadirkivali. Uvek sam se stidela što su velike i uočljive, i nosila sam rolke i široke stvari. Čak i kada sam odrasla, teško mi je bilo da obučem majicu sa većim izrezom, jer su odmah grudi u prvom planu”, priča za naš portal jedna Ceca.

Anica je imala malo drugačije iskustvo.

„Ja sam volela što su tako brzo narasle, međutim već krajem srednje školu potpuno su opale. Ako skinem brus izgledam kao da sam dojila sedmoro dece. I ne samo to, nisam spavala na stomaku od srednje…”

Sve su se usaglasile da su dečaci bili nepodnošljivi, a da muškarci i dalje bulje. Što se tiče oblačenja, strukirane košulje vrlo problematične, posebno ako dugmence koje predstavlja ključnu kariku koja održava autfit – posustane i pukne.

Mnoge devojke se žale i na bolove zbog kojih ne mogu da spavaju na stomaku, a javljaju se i bolovi u leđima.

„Otkako sam prestala da nosim običan i počela da nosim samo sportski brus, mnogo me manje bole leđa. Kad idem u izlazak, nosim običan, ali mogu da izdržim par sati. A, ako je svadba u pitanju i znam da ću ga ceo dan nositi – obavezno nosim sportski i drugu kombinaciju da se presvučem. Bol postane nepodnošljiv”, kaže Milica.

Ivanu ne bole samo leđa, nego je potpuno iskrivila kičmu.

„Od malena mi viču: ‘Ispravi se, ispravi se’. Dok sam mogla, ispravljala sam se, sad je to skoro nemoguće. Uvek sam pogrbljena prosto jer mi je tako lakše. Znam da je to problem, ali jedino rešenje mi je da odem na redukciju. Vežbe ne pomažu.”

Osim tih zdravstvenih problema tu su i oni koji deluju možda kao trivijalni, ali ipak ih nikako ne možemo zanemariti.

„Biranje grudnjaka je pravi pakao. Koliko god kvalitetan grudnjak da kupim, on se brzo iskrivi od težine. A, kada ga biram u prodavnici, korpicu prvo stavim na glavu – ako je taman, mali mi je, a ako je veća od glave – onda ću ga probati”, rekla je Antea.

Ceca ima posebnu strategiju.

„Ako nađem odgovarajući grudnjak odmah trčim da kupim više komada istog modela. Bude skupo u trenutku, ali bolje da ne sabiram protraćeni novac na bruseve čije žice iskoče posle dve nedelje.”

O treninzima i da ne pričamo. Sve žene su potvrdile da su trčanje, pilates, aerobik i tome slični treninzi – skoro nemogući.

„Obučem dva sportska brusa i jedino tako mogu da izdržim ceo trening, inače od skakanja me toliko boli da odustanem posle 15 minuta”, kaže Milica.

„Trenirala sam atletiku od malena do nekog osmog razreda. Trčanje i skakanje je postalo užas, taman je genetika odlučila u moje ime”, prisetila se Bojana.

Niko mi nije pomenuo, ali morala sam da ih pitam – a leto i znoj?

„Misliš leto i znoj, jesen i znoj, zima i znoj? Uvek ima znoja ispod, a ume i toliko da se ojede koža, da moram da stavljam ‘pelene’. Tako zovem gaze koje stavim ispod grudi”, našalila se Ceca.

Anica je potvrdila i istakla da kod nje ume da se javi ozbiljan osip: „Sve se upali toliko tokom leta da tih dana nosim gordnji deo kupaćeg po stanu.”

Normalno je da hoćemo ono što nemamo, tako i mi malo manje obdarene žudimo za većim grudima. Devojke koje ih imaju nam deluju zavodljivije. Ipak, postoji i druga strana medalje – za kojom niko ne žudi. A, da ne pominjemo #freethenipple momenat koji je njima potpuno nezamisliv.

***

Bonus video: Joga za zauzete mame

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram