Deset situacija kada sam ostala bez teksta u podcastu

Foto: Goran Srdanov

Podcast Snaga uma ove nedelje slavi prvi rođendan i iza nas su 52 epizode na koje sam stvarno ponosna. Imala sam privilegiju da razgovaram sa akademicima, velikim umetnicima, i raznim mudrim ljudima.

Svaka epizoda je bila kao jedna lekcija iz života za mene i zaista sam bogatija za sve te raznovrsne uvide, ideje, ali i osmehe i suze kojih je tokom protekle godine bilo.

Foto: Goran Srdanov

Epizoda sa Goranom Bogdanom

Sa Goranom sam se dogovarala mesecima da dođe u podcast, ali nikako nismo uspevali da se iskombinujemo jer je on u tom periodu dosta snimao. Konačno, dogovor je pao da dođe i bude gost u osmomartovskoj epizodi i da tim povodom razgovaramo o feminizmu, pošto su njegovi pogledi na ovom polju potpuno genijalni. Onda se na dan snimanja javio iz Zagreba!

Noć pre toga je valjda nešto zaglavio, ispostavilo se da nije došao u Beograd kada je planirao. Studio zakazan, ekipa čeka, sve spremno, on u drugoj državi! No, ne znam kako, valjda je imao sreće da na granici nije bilo gužve, dobri Goran Bogdan se stvorio ispred zgrade kada je trebalo i održao obećanje to u punom elementu. Malo nam je život svima skratio, ali je na kraju vredelo. Snimili smo super razgovor koji i danas vidim da šeruju ljudi.

Epizoda sa Jelenom Zorić

Jelena Zorić je veliki novinarski uzor svima koji se bave ovim poslom, ali ne gostuje u medijima često, a skoro nikad ne govori o nekim svojim ličnim idejama i lekcijama. Ceo razgovor sa njom je bio dragocen.

Kad je pričala o svojoj etici koje se držala radeći crnu hroniku izgovorila je tu rečenicu: „To što je nečije srce prestalo da kuca, ne znači da su prestala njegova ljudska prava“. Tada je svaki drugi tekst bio suvišan jer je sve savršeno pojasnila.

Epizoda sa Milenom Radulović

Sa Milenom Radulović je tema bila upravo osvajanje slobode. Zanimao me je taj proces upoznavanja sebe kroz koji je ona prošla da bi zapravo osvojila svoju slobodu i blistala na način na koji blista sada. Sve u vezi sa njom je bilo neverovatno.

Njena mentalna snaga me je ostavila bez teksta. Imala je sjaj u očima kakav imaju oni kojima se nikad ništa ružno nije dogodilo, i to zato što ga je osvojila. Svakom rečenicom je isijavala vedro, inspirativno i toliko neopterećeno da je zaista razoružavala i potpuno ima smisla što je danas simbol ženske hrabrosti i snage. Posle tog razgovora razumela sam i zbog čega neki ljudi reaguju sa toliko besa na ovu neverovatnu ženu – njena snaga uznemirava njihove slabosti koje nisu voljni da sagledaju.

Epizoda sa Unom Senić

Tema epizode sa Unom Senić je bila vezana za seksualno oslobađanje i razumevanje seksa u vremenu kada je vulgarnost svuda, a senzibilnost skoro nigde. Una je govorila o razlozima zbog kojih mnoge žene u nekom trenutku prestanu da doživljavaju seks kao nešto u čemu se uživa, već naprotiv. Dobile smo obe pregršt poruka, prosto tema je takva, a instert iz tog razgovora ima preko 100.000 pregleda na TikToku.

Ono što me je šokiralo jeste ta razlika u pojimanju ove teme kod žena i muškaraca. Žene, makar one koje su komentarisale, su razumele složenost ove teme i njen značaj, ali sam i dobila previše besmislenih mizogenih komentara koji su me iskreno uplašili. Ne zbog mene, nego zbog uvida u neke druge stvarnosti koje su ispunjene mržnjom.

Razgovor sa Igorom Jurićem

Igor Jurić je govorio o putu koji je on prešao, ali i o svrsi koju je pronašao nakon što mu je ubijeno dete. To je bio dosta delikatan razgovor, on je tu i izneo mnoge novine u vezi sa takozvanim „pedofilskim lobijem u Srbiji“, o tome su pisali skoro svi mediji, a i on je pozvan na informativni razgovor.

Ipak, trenutak koji je meni sledio krv u žilama bio je taj u kom je on osetio potrebu da pošalje poruku da neće izvršiti samoubistvo, i da ne želi da sutra bilo ko to na taj način predstavi ako se njemu dogodi. U tom trenutku je bilo jasno da on ima osećaj da je takav scenario moguć. U studiju je zavladao muk, mislim da ni snimatelji nisu disali.

Razgovor sa Sašom Jankovićem

Ovo je epizoda oko koje se do sada najviše podigla medijska prašina. Saša Janković je zaista ekskluzivno izneo neke svoje stavove i iskustva koja je doživeo baveći se politikom, što je spinovano kasnije u režimskim medijima i analizirano u svakom jutarnjem programu celih nedelju dana, čak je predsednik komentarisao taj razgovor kao „istorijski“.

Tokom ove emisije je stvarno svašta izgovoreno i očekivala sam da će se napraviti medijska bura, ali zaista nisam očekivala toliku pometnju.

Razgovor sa predsednikom SANU prof.dr Vladimirom Kostićem

Sa prof.dr Kostićem je tema epizode bila demencija, za koju je on ekspert. Ovo je bio veoma sadržajan, informativan i intelektualan razgovor, naravno zbog tako elokventnog sagovornika. Ipak, pred kraj, kada smo govorili o tome da li ljudima sa Alchajmerom nedostaju znanja koja su izbledela meni su tokom snimanja pošle suze.

To se naravno nije videlo, jer je kamera u tom trenutku snimala profesora.

Razgovor sa Natašom Miljković

Nataša je za mene veliki profesionalni uzor i žena čiji rad mnogo cenim. Tokom gostovanja se otvorila, i prvi put progovorila o tome kako se na RTS-u često osećala kao nepodobna, da je trpela mobing, kao i da RTS ima neku vrstu sobe za neposlušne novinare.

Potpuno sam je razumela, jer sam i sama u jednom periodu svog života imala iskustvo mobinga. Jako sam joj zahvalna na poverenju.

Razgovor sa spec. med psihologije i zamenicom direktora Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“, Tatjanom Subotić

Tema emisije bila je „Da li Srbija puca od besa?“. Malo sam ostala bez teksta kada je žena neupitne ekspertize iz oblasti mentalnog zdravlja rekla da njena struka verovanje u teorije zavere često tretira kao simptom za nešto veće, jer je reč o ljudima koji na neki način nemaju svest o realnosti.

Rođendanski razgovor sa Anđelkom Prpić

Anđelka me je od početka razoružala. Tokom emisije je maltene ona otvarala mene, u nekim trenucima mi se činilo da se previše smejemo. Nisam tada ostala bez teksta – to su oni momenti kada je teksta (možda) previše.

Strepela sam kako će to sve ispasti, ali kada sam pogledala montiran razgovor ponovo sam se isto tako smejala. Jedno je sigurno, nisam mogla na bolji način da „uđem“ u drugu godinu emitovanja od razgovora sa nekim ko proizvodi toliko pozitivne energije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram