Preživela je anoreksiju: Put ka smrti počeo je na Instagramu

Foto: Instagram/ashlee.thomas

Ešli Tomas iz Australije je sa 14 godina imala samo 38,5 kilograma, a zbog anoreksije je završila u bolnici. Srce joj je dva puta stalo i lekari su mislili kako neće preživeti. Ali jeste - i sad je njena misija da pomogne drugim devojkama koje se bore s poremećajima u ishrani.

Roditelje i decu upozorava na opasnosti Instagrama – jer upravo je tamo, rekla je Tomas, započeo „njen put ka smrti“, piše Jutarnji.

Počela je da prati influensere koji su propagirali tzv. čistu ishranu i samo je želela da bude „savršena“ poput njih.

„Bila sam sportistkinja i htela sam da imam najbolje moguće telo, počela sam da kopiram sve što sam videla na Instagramu, htela sam da me ljudi vole, baš kao što vole te influensere, ali dogodilo se suprotno, počela sam da mrzim samu sebe… Kad mi je jedan pratitelj u komentaru napisao da ‘imam stomak’, prestala sam da jedem.

Roditelji su pokušavali sve što su mogli samo kako bi me naterali da nešto pojedem. Sećam se da mi je otac u jednom trenutku otvarao vilicu, a mama mi je ubrizgavala hranu u usta jer sam jednostavno odbijala da jedem. Plakala sam i vrištala i nisam htela da gutam… Došlo je do toga da nam je socijalna služba pokucala na vrata jer su me hranili na silu.

Kad su me primili u bolnicu, lekar mi je rekao: ‘Ne razumijemo zašto si ovde. Trebalo bi da si mrtva’. Danas mogu da priznam da sam zaista bila jako zavisna od Instagrama… Ne bi trebalo da završavamo u bolničkim krevetima, niti da naši roditelji moraju da se opraštaju od nas samo zato jer nas društvene mreže podstiču na izgladnjivanje“, priča danas 20-godišnja Ešli, a prenosi CNN.

Anastasija Vlasova, koja živi u Njujorku, kaže kako je imala slično iskustvo. I ona je bila zavisna od Instagrama, a takođe se borila s poremećajima u ishrani.

„Mamile su me fotografije svih tih žena isklesanih tela i savršenih trbušnjaka. Što su one bile zategnutije, to sam se ja gore osećala. Bila sam bombardovana porukama da se mora vežbati svaki dan, da se mora isprobati nova dijeta i izbegavati određena hrana. To je bolesna opsesija koja zahvata mnoge mlade ljude mojih godina“, upozorava.

O opasnom efektu društvenih mreža na tinejdžere nedavno je pred američkim kongresom svedočila i uzbunjivačica javnosti Frensis Hojgen.

„Verujem da Fejsbukov sadržaj šteti deci, izaziva podele u društvu i slabi našu demokratiju. Vođstvo kompanije zna kako učiniti Fejsbuk i Instagram sigurnijima, ali ne želi da načini potrebne promene jer su svoju astronomsku dobit stavili ispred ljudi“, izjavila je.

Čak je i vlastito istraživanje Fejsbuka na internetu pokazalo da 13,5 odsto tinejdžerki koje su aktivne na Instagramu (koji je u vlasništvu Fejsbuka) misli kako spomenuta platforma pogoršava njihova razmišljanja o samoubistvu i samopovređivanju, a 17 odsto smatra da zbog Instagrama imaju sve većih problema s poremećajima u ishrani.

***

Ukoliko osetite da vam je potrebna pomoć, obratite se stručnim licima:

0800 309 309- besplatni servis Ministarstva zdravlja za psihosocijalnu podršku tokom pandemije covid 19

011 7777 000 – Nacionalna SOS linija za prevenciju samoubistva

0-24h – Urgentna psihijatrijska služba Klinike Dr Laza Lazarević, Višegradska 26, Beograd

Bonus video: Trovanje alkoholom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram