Bugarski koncept života za mirne živce

Bugarska
Foto: Clifford Norton / Alamy / Alamy / Profimedia

Da li ste čuli za aylyak?

Aylyak se rodio u drugom najvećem bugarskom gradu, Plovdivu, gde ga stanovnici intenzivno praktikuju već decenijama. Ako ste posetili Plovdiv, verovatno ste i uočili kako njegovi stanovnici mogu satima uživati samo u šetnji glavnom ulicom gore-dole.

Pritom ih svakodnevne obaveze ne ometaju – šta god može da se odgodi, odgodiće se, nema sekiracije. Jedan od možda bitnih uzroka tome jesu i vruća bugarska leta koja u ljudima ubijaju volju za poslom. U čoveku ostane taman dovoljno energije za šetnju i druženje na kafi ili pivu. A oni koji ga usavrše, mogu ga praktikovati i tokom hladnijih dana.

Pritiske najčešće namećemo sami sebi, da budemo savršeni i uspešni, da ganjamo ciljeve i svidimo se drugim ljudima. Bugarski koncept je sličan onom španskom „manana, manana“ (sutra, sutra – tj. kasnije), samo što se Bugari šale da ovaj njihov nije u takvom „vremenskom cajtnotu“.

Stanovnici Plovdiva biće oduševljeni ako im kažete „Aylyak, mayna“. To znači da ste potpuno opušteni i bezbrižni, i da vas nije briga ni za šta na ovom svetu, piše Pun kufer.

Inače, i Turci imaju izraz aylak koji označava besposlenost, a Bugari su ga očigledno malo „apgrejdovali“ u životni stil. Ironično je da aylyak umire onog trenutka kad uđete u auto. Naime, gradski saobraćaj ne odiše smirenošću – naprotiv, potpuna mu je suprotnost sa nervoznim sirenama i psovkama vozača. Ipak, čovjek se ipak negde mora i dobro izudvati da bi mogao biti smiren, zar ne?

*

BONUS VIDEO: Idealno mesto za nudiste Cap d’Agde

*

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram