Potresna životna ispovest Bruk Šilds: „Mama, zašto si dozvolila da mi to urade“

Bruk Šilds
Foto: IFTN / United Archives / Profimedia

"Ne znam zašto je mislila da je sve u redu. Ne znam".

Bruk Šilds (57) kao dete bila je izložena „pornografiji“ i to na nagovor svoje majke. Kasniji ju je silovao čovek za koga je mislila da joj je prijatelj, a kroz čitavo odrastanje trpela je sekuzalizaciju sa svih strana.

Glumica je imala samo 11 godina kada je bila primorana da zavodljivo poljubi Kita Karadina, tada 27-godišnjeg, u filmu Pretty Baby iz 1978. u kom je glumila prostitutku.

Teri, njena majka, bila je alkoholičarka koja je umrla 2012. godine, a Bruk koja je bila jedino njeno dete, rekla je da ne može da bude ljuta na nju jer je njena majka bila toliko nesigurna.

Glumica je dugo odbijala krivicu sa kojom se suočavala njena majka – koja je dozvolila Bruk da pozira gola za Plejbojevu publikaciju sa 10 godina.

„Ne znam zašto je mislila da je sve u redu. Ne znam. Više puta sam se pitala: ‘Mama, zašto si dozvolila da mi to urade'“, rekla je Bruk u dokumentarcu Pretty Baby.

Foto: Paramount/Courtesy Everett Collection

U svom dokumentarcu, Bruk se osvrće na svoj život, dok govori o problemima s kojima se suočavala kao devojčica – od seksualizacije, do javne sramote koju je osetila zbog gubitka nevinosti.

Bruk, koja sada ima dve ćerke, zabanila je svojoj deci da ikada pogledaju film u kom je Kita poljubila dok je bila gola.

Teri je sve te scene posmatrala sa strane kao da se ništa ne dešava, dok ju je koleginica sa seta uveravala da ne radi ništa loše.

Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Međutim ovo nije bio jedini put kada su mediji seksualizovali Bruk Šilds. Sa 15 je snimila Blue Lagoon, a zatim Endless Love. Obe ove uloge prikazivale su seks i golotinju.

Kada je imala 16 godina i postala svetska zvezda, porodični prijatelj i fotograf pokušao je da proda njene golišave fotografije koje je snimio kada je imala samo 10 godina. Njena majka ga je tužila i porodica je otišla na sud, ali je fotograf pobedio.

Sa 14 godina, kada su druge devojčice još uvek nosile roze haljinice i išle u školu sa pletenicama, Bruk je postala najmlađi model koji je ikada bio na naslovnoj strani Vogue-a.

Godinu dana kasnije snimila je reklmu u donjem vešu za brend Calvin Klein.

Filmovi i ta reklamna kampanja pomogli su joj da dostigne međunarodnu slavu.

Širom sveta poznata samo kao Bruk, postala je maskota žurki njujorškog razvratnog noćnog kluba Studio 54. Sa tim legendarnim gustim obrvama i dugom sjajnom kosom zbog koje je izgledala starije od svojih vršnjaka, jednom je opisana kao „tako lepa da jaki muškarci zaboravljaju da istresu cigaru u pepeljaru“.

Foto: OLIVER MULTHAUP / AFP / Profimedia

Uprkos svom imidžu, Bruk je kasnije priznala da nije imala seks do svoje 22 godine – i da bi više volela da je čekala još duže.

Kada su mediji ovo otkrili, okrutno su je nazvali „najpoznatijom devicom u Americi“. Ipak, njena apstinencija joj je nesumnjivo pomogla da pobegne od najgorih ekscesa holivudskih seksualnih predatora.

Godinama je pripisivala zasluge svojoj žestoko defanzivnoj majci Teri, koja je bila i njen menadžer.

„Ako me je neko pogledao popreko, mama bi rekla: ‘Ima da ti odsečem te sise i nateraću te da ih jedeš’, rekla je.

U dokumentarcu, glumica otkriva da ju je u ranim dvadesetim godinama u hotelskoj sobi silovao neimenovani muškarac iz filmske industrije.

Upoznala ga je kako bi razgovarala o mogućim filmskim projektima nakon što je diplomirala na prestižnom Univerzitetu Prinston 1987.

Sledeće godine se, međutim, udala za televizijskog pisca Krisa Henčija, nakon što su se upoznali preko zajedničkog prijatelja. U braku su dobili dve ćerke – Rovan i Grier, nakon nekoliko odlaska na VTO.

Foto: face to face / Face to Face / Profimedia

Godine 2005. Bruk Šilds je otkrila da je patila od postpartalne depresije i da je čak razmišljala o samoubistvu. Sada, u Americi se uveliko prikazuje njen dokumentarac koji je izazvao dosta kontroverzi, prenosi Daily Mail.

Foto: Nina Westervelt/BEI / Shutterstock Editorial / Profimedia

***

BONUS VIDEO: Poznate mame u borbi za starateljstvo nad decom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram