Nezamisliv život supruga najvećih svetskih diktatora

Foto: Abd Rabbo Ammar / Abaca Press / Profimedia, JAY DIRECTO / AFP / Profimedia, Chris Jung / Zuma Press / Profimedia

Kolekcije dizajnerskih cipela, preskupih tašni, ali i neplaćeni dugovi u luksuznim radnjama – žene svetskih diktatora žive životom koji je prililčno nezamisliv većini.

Gucci Grejs – Grejs Mugabe

Čak 12 dijamantskih prstenova, 62 para Ferragamo cipela i sat Rolex od 80.000 funti za samo godinu dana – tako je otprilike živela Grejs Mugabe, žena preminulog Roberta Mugabea, bivšeg predsednika Zimbabvea. Nju su zbog neverovatne sklonosti ka skupim stvarima prozvali Gucci Grejs, a bila je poznata i kao prva dama šopinga. Ona je nekontrolisano godinama trošila novac dok je narod gladovao.

Grejs je u kućnom pritvoru sa svojim mužem bila u njihovoj vili sa 25 spavaćih soba. Govorilo se da je tokom samo jedne kupovine znala da potroši 120.000 funti, a jednom prilikom je dala 200.000 funti na uzglavlje sa dijamantima.

Imelda Markos – zavisnica od cipela

Foto: JAY DIRECTO / AFP / Profimedia

Bivša prva dama Filipina, koja danas ima 92 godine, sakupila je preko 1.200 pari cipela tokom 21 godine vladavine njenog muža. Navodno je milione potrošila i na nakit i umetnička dela, i to sve dok su mnogi Filipinci živeli u bedi pod njenim suprugom Ferdinandom Markosom. Markos je inače optužen da je za vreme vlasti uzeo više od 10 milijardi dolara. Dobar deo toga dobila je i Imelda koja je i te kako znala da koristi luksuz u kom živi. Navodno je jednom naredila da se okrene avion u kom je bila i vrati za Rim jer je zaboravila da tamo kupi sir.

Ipak, Imeldin život u bajci se srušio 1986. godine kada je njen muž diktator zbačen sa vlasti u narodnoj pobuni koju je podržavala vojska, a porodica je pobegla na Havaje. Pričalo se da su sa sobom, među brojnim stvarima, poneli 24 zlatne poluge i 413 komada nakita, ali da su u predsedničkoj palati morali da ostave Imeldinu kolekciju cipela.
„Ušli su u moje ormare tražeći kosture, ali hvala bogu, našli su samo cipele, prelepe cipele“, kazala je ona jednom prilikom tim povodom.

Bivši predsednik Markos umro je u egzilu 1989. Udovici Imeldi je kasnije dozvoljeno da se vrati sa njihovom decom na Filipine – gde je stotine njenih cipela izloženo u muzeju u Manili. Ali ona je pre par godina izvedena pred sud zbog ilegalnih bankovnih transfera švajcarskim fondacijama u vrednosti od 200 miliona dolara dok je bila na čelu Manile. Osuđena je na najmanje 42 godine zatvora zbog korupcije, i zbog toga se  žalila.

„Dama smrti“ koja voli Louboutin – Asma al-Asad

Sadašnja prva dama Sirije rođena je u Britaniji, a bila je poznata kao sirijska princeza Dajana. Ipak, nju su i u njenoj zemlji u međuvremenu počeli da zovu „Dama smrti“ jer je optužuju je da je saučesnica u ratnim zločinima i pokolju žena i dece.

Asma i njen suprug, sirijski predsednik Bašar al-Asad, imaju raskošnu palatu koja se procenjuje na milijardu dolara. Vikiliks je 2012. objavio Asmine privatne mejlove u kojima se vidi da je potrošila 250.000 funti na 130 komada nameštaja dok je u toku bio krvavi građanski rat.

Novac je rasipala na vaze iz Harrodsa, lustere, otmene svećnjake i tepih koji košta hiljade funti, a imala je cipele od 5.000 funti sa štiklama optočenim kristalima. Asmine omiljene cipele su brenda Louboutin, prenosi TheSun.

Kraljica torbi: Rosmah Mansor

Dok Asma obožava nameštaj, bivša prva dama Malezije Rosmah Mansor ima sklonost ka torbicama. Ova 70-godišnja druga supruga bivšeg malezijskog premijera Nadžiba Razaka navodno je prikupila ogromnu kolekciju od 567 luksuznih torbica. Takođe, ona se rado prepuštala skupim kupovinama dok je bila prva dama, od 2009. do 2018, dok se njen narod borio sa rastućim troškovima života.

Wall Street Journal je objavio da je nagomilala troškove kreditnih kartica od najmanje šest miliona dolara između 2008. i 2015. u velikim gradovima širom sveta, uključujući London i Njujork.
Jednom se Rosmah čak požalila da je morala da plati oko 200 funti za farbanje kose – kada je minimalna plata u Maleziji bila manja od te svote.

Bivša prva dama i njen suprug sada su pod istragom zbog navodne prevare od više milijardi dolara. Američko ministarstvo pravde saopštilo je da su milioni dolara iz državnog fonda potrošeni na nakit za Rosmah – uključujući set roze dijamantske ogrlice od 27 miliona dolara.

Foto: Chris Jung / Zuma Press / Profimedia

Međutim, Razak je rekao Rojtersu da njegova supruga nikada nije dobila ovaj set. Policija je takođe otkrila 272 Hermes torbe vredne skoro 10,5 miliona funti, kao i 1.400 ogrlica, 2.200 prstena i više od 400 satova na imanjima koja su povezana sa ovim parom. Razaku, koji je tvrdio da su mnogi od tih predmeta pokloni, sudi se za pranje novca i zloupotrebu položaja, što on sve negira. I Rosmah je u međuvremenu negirala optužbe za pranje novca i utaju poreza.

Princeza dugova: Maha al-Sudairi

Saudijska princeza i bivša supruga ministra unutrašnjih poslova Saudijske Arabije je prava šopingholičarka. Naime, Maha al-Sudairi poznata je po svojoj ljubavi prema dizajnerskoj robi, ali umesto da je plati, ona je često ostavljala dugove zaposlenima u prodavnicama.

Dok je bila treća supruga bivšeg saudijskog ministra unutrašnjih poslova Najefa bin Abdul-Aziza al-Sauda, Maha je išla u epske kupovine širom Pariza, posećujući vrhunske butike. Pokupila bi dizajnersku odeću, dragulje i donje rublje, a zatim bi ostavila dokument koji garantuje da će roba naknadno biti plaćena. Međutim, neretko se to uopšte ne bi desilo.

„Ona je bila veoma dobra mušterija osam godina, ali je onda jednostavno prestala da plaća“, kazala je vlasnica jedne prodavnice donjeg veša koja je 2009. tvrdila da joj Maha i dalje duguje 60.000 funti.

Tri godine kasnije Maha je navodno pokušala da se iskrade iz jednog pariskog hotela sa pet zvezdica u gluvo doba noći, a da nije izmirila svoj račun od 7,5 miliona dolara. Prethodno je ona u luksuznom hotelu bila sa pratnjom od 60 asistenata, i to šest meseci, a onda navodno pokušala da ode, mada te tvrdnje nisu potvrđene.

Sudija je 2013. godine presudio da će luksuzna roba koju je prikupila Maha i za koju se smatralo da vredi do 12 miliona funti biti zaplenjena kako bi se izmirili njeni neplaćeni računi.

Zločinac: Rosa Elena Bonila

Rosa Elena Bonila, bivša prva dama Hondurasa od 2010. do 2014, osuđena je na 58 godina zatvora pod optužbom za prevaru i neprimereno prisvajanje sredstava. Bonila je optužena za zloupotrebu sredstava u iznosu od 779.000 dolara dok je bila prva dama. Sredstva iz fondova koja je trebalo koristiti za socijalne programe Bonila je koristila za kupovinu nakita i školarinu svoje dece.

BONUS VIDEO: Predivni Bondi bazeni na Tihom okeanu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram