Mračna priča najbogatije žene na svetu

Njena priča 09. apr 202113:20 > 11. maj 2021 14:58
najbogatija žena na svetu
Foto: JEAN-PIERRE MULLER / AFP / Profimedia

Fransoaz Betankur-Mejers, naslednicu imperije L’Oréal i zvanično najbogatiju žena na svetu, prati prilično kontroverzna prošlost i sukob za ljubavnikom njene majke Lilijen. Sve se, naravno, vrti oko sumanuto visoke svote novca.

Fransoaz Betankur Mejers rođena je 10. jula 1953. u gradu Neji na Seni u Francuskoj kao jedino dete čuvene multimilionerke Lilijen Betankur i francuskog političara Andrea Betankura. Njen deda Judžin Šuler razvio je davne 1909. godine formulu za boju za kosu koju je nazvao Oréale i potom osnovao čuvenu kompaniju L’Oréal.

Fransoaz je odrastala u luksuzu, ali od toga joj je draže bilo pisanje, pre svega o religioznim temama i grčkoj mitologiji.

Ima skoro 75 milijardi dolara

Dugogodišnja je predvodnica liste najbogatijih žena, a prema Blumbergovom indeksu, njeno bogatstvo trenutno vredi 74,8 milijardi dolara. L’Oréal grupa je danas kozmetički konglomerat s velikim portfoliom poznatih brendova kao što su Garnier, Kiehl’s, Yves Saint Laurent i Lancôme, a većinska vlasnica je Fransoaz. Sve je nasledila kada je preminula njena majka Lilijan 2017.

Tako velike i bogate porodice po pravilu prate i mračne kontroverzne priče, a Fransoaz je dugo bila u centru jedne takve.

Naime, njena majka Lilijan bila je u vezi sa dosta mlađim muškarcem, fotografom Fransoa-Mari Banijeom. Njega je 2008. godine Fransoaz tužila jer je, kako je tvrdila, od njene majke na prevaru uzeo novac. Ona ga je optuživala da želi da upropasti njen odnos s majkom i da je s njom samo zbog novca.

„Sve do 1993. sam se divno slagala s majkom. Onda se sve promenilo jer je gospodin Barnije zauzimao sve više prostora“, kazala je tada Fransoaz.

Pročitajte još:

Otkrila je i kako je njen pokojni otac, pred smrt 2006. godine kazao kako je Banijer lopov. Godinu dana pre toga Lilijen je prekinula svaki kontakt s ćerkom i odbijala da je vidi.

Inače, 92-godišnja Lilijen je bogato darivala mladog fotografa, poklanjala mu Matisove i Pikasove slike, davala milione u kešu.

Navodeći da Barnije koristi senilnost njene majke, ona ga je zato i tužila, a sve, kako je govorila, iz ljubavi prema majci – nije želela da je on koristi.

Ovaj mučni spor na kraju je rešen vansudski, i sa Fransoazinom majkom i sa fotografom. Ipak, Fransoaz je sa Lilijen zbog svega do njene smrti bila u vrlo zategnutim odnosima.

Fransoaz je udata za Žan-Pjera Mejersa, unuka rabina koji je ubijen u Aušvicu. Imaju dvoje dece. Sin Nikolas je u upravnom odboru L’Oréala.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram