Čovek koji je držao Dajanu za ruku kada je izgovorila poslednje reči na samrti

Dajana
Foto: LFI/Photoshot / Avalon / Profimedia

Vatrogasac Ksavijer Gurmelon izvukao je princezu Dajanu iz automobila nakon tragične nesreće.

Tragična smrt princeze Dajane pre gotovo 25 godina šokirala je ceo svet.

Princeza je imala samo 36 godina kada je poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu 31. avgusta 1997, u kojoj su živote izgubili i njen saputnik Dodi Fajed i vozač vozila.

Automobil je udario u tunel Pont de l’Alma u francuskoj prestonici, a nakon nesreće hitna služba je odjurila na mesto događaja. Među onima koji su prvi stigli bio je vatrogasac Ksavijer Gurmelon koji, kada je prvi put video Dajanu, nije imao pojma ko je ona.

Nije verovao da je „plavuša“ u zadnjem delu auta teže povređena jer su joj oči bile otvorene i bila je pri svesti.

Pre nego što su je izveli iz auta, držao ju je za ruku i tešio, govoreći joj da ostane mirna.

Dajana ga je tada upitala: „Bože moj, šta se dogodilo?“

Samo nekoliko trenutaka kasnije doživela je srčani zastoj.

Gurmelon je prethodno rekao za The Sun: „Masirao sam joj srce i nekoliko sekundi kasnije ponovo je počela da diše. Bilo je to olakšanje, naravno, jer kao osoba koja prva reaguje, želite da spasavate živote – i mislio sam da sam to učinio. Da budem iskren, mislio sam da će preživeti. Koliko sam znao, dok je bila u kolima hitne pomoći, bila je živa i očekivao sam da će preživeti. Ali kasnije sam saznao da je umrla u bolnici. Bilo je to jako uznemirujuće. Sada znam da je bilo ozbiljnih unutrašnjih povreda, ali cela epizoda mi je još uvek u sećanju. I sećanje na tu noć ostaće u meni zauvek. Tada nisam imao pojma da je to princeza Dajana. Tek kad su je smestili u kola hitne pomoći, jedan od bolničara mi je rekao da je to ona.“

Uprkos svim naporima lekara, Dajana je proglašena mrtvom u četiri sata ujutru po lokalnom vremenu, u bolnici Pitie-Salpetriere u Parizu.

Kako podseća story.hr, jedini koji je preživeo tu strašnu nesreću bio je telohranitelj princeze Dajane – Trevor Ris-Džouns.

Trevor je u nesreći zadobio teške povrede glave i gudnog koša, proveo je 10 dana u komi, a hirurzi su mu rekonstruisali lice uz pomoć 150 delova od titanijuma, izrađenih prema njegovoj staroj fotografiji.

Na sve to, Trevor je doživeo i takozvanu duboku amneziju i mogao je da komunicira samo šaputanjem i zapisivanjem stvari.

„Ja sam jedina osoba koja ljudima može da kaže istinu, a ne mogu da se setim. Bilo bi lako kad bih se sećao. Mogao bih reći ljudima. Bila je to nesreća koja se mogla izbeći“, rekao je Ris.

U intervjuu za Irish Times 2000. rekao je da nema nikakvih ličnih osećanja prema Dajani, osim što ju je opisao kao ženu s kojom možete da odete u pub, što je od njega poprilično veliki kompliment.

BONUS VIDEO: Jutarnja šetnja kroz Oplenac sa princezom Ljubicom Karađorđević

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram