Ustati, pa reći Anđela Jovanović: Razvojni put glumice od prve uloge sa 15 godina do heroine kojoj se divimo

Anđela Jovanović
Foto: Milan Maricic/ATAImages 11, januar, 2022, Beograd - Premijera filma "Zlatni decko" u Kombank dvorani. Photo: Milan Maricic/ATAImages

Glumica Anđela Jovanović rođena je za glumu, muziku, ples, učestvuje u humanitarnim akcijama i bavi se sportom. Ona je jedna renesansna umetnica.

Glumica Anđela Jovanović rođena je 21. septembra 1992. u Beogradu. Odrasla je kao jedinica slavnog glumačkog para Branke Pujić i Dragana Jovanovića, pa joj je gluma bila bliska od malih nogu. Njena majka Branka diplomirala je na FDU godinu dana pre Anđelinog rođenja, a onda sama je nasledila talenat i lepotu svojih roditelja i završila Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Dragana Petrovića Peleta.

Ova lepa, telentovana i šarmantna umetnica ostvarila je zapažene uloge u brojnim televizijskim serijama, među prvim u seriji „Moj rođak sa sela“, „Vojna akademija“, „Švindleri“, „Urgentni centar“, „Lud zbunjen, normalan“, „Radio Mileva“, „Pad“, te u fimu i seriji „Nečista krv – Greh predaka“, u pozorišnim predstavama kao što su „Ćelava pevačica“, „Kad su cvetale tikve“, „M.I.R.A.“, „Vikinška potera“,„Slabi“, „Hotel 88“…

Anđela se bavi i humanitarnim radom – ona je ambasadorka kampanje Liceulice – pa je moguće videti je kako zajedno sa drugim kolporterima prodaje Liceulice magazin.

Čuveni roditelji veliki teret

Iako njeni roditelji nisu bili za to da Anđela upiše FDU, na kraju su popustili.

„U početku, oboje su bili protiv toga. S obzirom na to da se i sami bave tim poslom, znaju koliko je on i fizički i psihički naporan. Često mi govore kako je to ‘rudarski posao‘. Međutim, kada su shvatili da je to ono što iskreno želim, počeli su da mi pružaju podršku.“

Da li su joj roditelji glumci pomogli ili odmogli u karijeri?

„Mislim da je to što su mi roditelji glumci više teret nego pomoć. Kako sam njihova ćerka, uvek će se više očekivati od mene. Osim toga, moj uspeh će pripisivati poznatim rodieljima, zbog čega ću često morati da se dodatno dokazujem“, rekla je jednom prilikom Anđela.

Zbog velike popularnosti svoje porodice, ona je tokom odrastanja i obrazovanja uvek pokušavala da se dokaže ličnim kvalitetama i nikada nije isticala uspeh svojih roditelja, ostvarila je zapažene uloge, a 2019. je otišla na usavršavanje u Lonodon i upisala postidiplomske studije sa željom da još više usavrši engleski jezik i stekne kvalitetno obrazovanje. Ipak, master studije privremeno je stopirala zbog pandemije koronavirusa.

Ispričala je da joj je ta škola donela mnogo toga pošto je imala priliku da sagleda stvari iz drugačije perspektive i da se pomeri iz svoje zone komfora, da ostavi lepi ustaljen život i karijeru u razvoju i da se odluči za dodatno obrazovanje, te da joj je to pomoglo da usavrši slobodu i tehniku glume pred kamerom.

Anđela Jovanović Foto: Marija Mladjen/ATAImages

Prva uloga sa 15 godina

Široj javnosti Anđela je postala prepoznatljiva po ulozi kadetkinje Svetlane Savić Cece u srpskoj televizijskoj seriji „Vojna akademija“ 2016, a koja je snimana do 2021, ukupno pet sezona.

Anđela je rekla da je to bio njen omiljeni projekat, čak je nalazila sličnost između nje privatno i Cece koju igra u ovoj seriji.

Zajedničko im je to što obe vole mnogo da pričaju i često se vode time „što na umu, to na drumu“ što se ponekad zna obiti o glavu, ali da se razlikuju u ljubavnom smislu jer Ceca u toj seriji juri za Bugijem, a Anđela kaže da to nikada ne bi radila i da Ceca ima manjak samopoštovanja, dok ona sebe privatno mnogo poštuje.

Svoju prvu ulogu u televizijskoj seriji Anđela je dobila sa 15 godina, mnogo pre „Vojne akademije“. Naime, toliko je imala kad se prijavila na audiciju za seriju „Moj rođak sa sela“, za ulogu Violete Katanić koju je posle igrala od 2008. do 2010.

Anđela Jovanović Printscreen: YouTube

„Oduvek sam imala želju da budem u centru pažnje i znala sam da ću se jednog dana baviti poslom koji će mi to omogućiti. Počela sam da se bavim manekenstvom sa 14 godina, a sa 15 sam otišla na svoju prvu audiciju za seriju ‘Moj rođak sa sela‘. Bila sam presrećna kada sam dobila ulogu Violete Katanić i negde tada sam i shvatila da glumom zaista želim da se bavim“, rekla je Anđela još dok je studirala.

Glumica je bila u istom projektu sa svojim roditeljima i u seriji „Švindleri“. Tada je izjavila da joj nije bilo jednostavno kada je prvi put trebalo da glumi sa njima, ali da joj je to bilo dragoceno iskustvo jer su oni veliki profesionalci. Na snimanju su se prema njoj odnosili kao prema koleginici, a ne kćerki jedinici, što nije nimalo jednostavno.

U televizijskoj seriji „Zauvek mlad“ igrala je 2009. godine u ulozi poslanikove kćerke. Godinu dana posle dobila je ulogu Ivane u tinejdžersko-dramskoj televizijskoj seriji „Totalno novi talas“ (TNT) režisera Miloša Petričića – lik srednjoškolke Ivane, samouverene devojke koja se vatreno bori za ono što želi, a koja je za nju bila jedno divno iskustvo jer je mnogo naučila. U filmu „Zduhač zvani avantura“ iz 2011. Anđela je igrala Ivanu.

Anđela Jovanović u seriji „TNT“ Foto:promo

Značajnu ulogu imala je u „Dobu Dunđerskih“ kada je igrala Lenku 2014. godine. Posle ove uloge, njen otac se više nije dvoumio oko toga da li je Anđela pogrešila kada je odlučila da gluma bude njen životni poziv. Inače, Anđeli je kroz život i karijeru, otac uvek bio najveći kritičar. Na ulogu Lenke nije imao nijednu zamerku.

U međuvremenu, Anđela je glumila i u „Život po Moskriju“, „Urgentni centar“, „Delirijum tremens“, „Šmrk“, „Ekipa“ i „Švindleri“, „Luk, zbunjen, normalan“, u igrano-dokumentarnoj TV seriji „Srpski junaci srednjeg doba“…

Tašana – žena živa zakopana

Jedna od Anđelinih najzapaženijih rola u dosadašnjoj karijeri je lik Tašane koji je maestralno oživela u filmu reditelja Milutina Petrovića „Nečista krv – Greh predaka“, po motivima romana Bore Stankovića i scenariju Vojislava Nanovića – a potom i u seriji nastaloj iz pomenutog filma emitovanoj na RTS-u.

Na pitanje kako se osećala u tom svetu kada je patrijarhat bio drastičniji prema ženama, Anđela je istakla:

„Smatram da je i ovaj svet surov, ali u to vreme je bilo mnogo surovije. Ljudi su bili okrenuti ka svojoj egzistenciji, borbi za život, malo ko je mogao da bude lenj i uživa u dokolici. Ni u današnje vreme ne živimo kako bi trebalo. Mnogo je deljenja. Za mene je čovek i muškarac i žena, svi smo jednaki. Pravila moraju da važe ista za sve, tako je uvek bilo kod mene u kući i to je u mom vaspitanju.“

Govoreći o položaju žena danas, Anđela je istakla da se nismo mnogo pomakli.

„Mislim da ni danas nismo toliko daleko dogurale. Žene danas kada ostanu u drugom stanju ostaju bez posla. U ovom trenutku se svašta dešava tako da nije baš idealna situacija biti žena u današnjem vremenu.“

Tašana je mlada i zatvorena, ali borbena udovica. Na pitanje šta joj je bilo najteže u pripremi i građenju lika, a šta najzanimljivije?

„Ništa mi nije bilo posebno teško, uživala sam pripremajući ulogu, imam privilegiju da radim posao koji volim. Zanimljivo mi je bilo dok sam razmišljala o njenoj duši, maštala kakva je osoba, a posebno koji je njen emotivni kapacitet. Takođe, interesantno mi je bilo da istražujem istorijski kontekst tog vremena koje govori i o nama jer se mnogo toga utkalo u naše kolektivno nesvesno i postalo deo našeg mentaliteta“, izjavila je.

Muzika je njena prva ljubav

Zanimljivo je da je, ipak, Anđelina prva ljubav bila muzika i pisanje pesama. Zbog toga je odlučila da upiše Muzičku gimnaziju „Stanković“.

U srednjoj školi je imala svoj džez bend pet godina i tada je zaradila prvi novac. Manje je poznato da je snimila jednu pesmu sa svojim tatom na njegovom albumu. Inače, Anđela svira klavir, završila je nižu, pa potom i srednju školu za kontrabas. Tokom studija upisala je solo-pevanje.

Anđela je prvu pesmu „Više nisam svoja“ snimila u decembru 2020. koja ima više od pola miliona pregleda. Za nju su muzika, pevanje, komponovanje i pisanje pesama, za nju vrlo intiman momenat koji je delila samo sa svojom porodicom. Godine 2022. snimila je numeru „Vatra“.

Baka i deka životni uzori

Sa 23 godine se osamostalila, počela je da živi sama i da zarađuje za život. Roditelji su joj pomogli da reši stambeno pitanje, pa Anđela priznaje da je zbog toga sve bilo mnogo lakše – na tome im je veoma zahvalna. A kada je reč o uzorima u životu, Anđeli su to definitivno njeni baka i deda, Nada i Lazar Pujić. Smatra ih najdivnijim, najpoštenijim ljudima, punim bezuslovne ljubavi.

Voli da putuje. Bila je u Tokiju u Japanu, na Tajlandu, ali najviše vremena provodi na Zlatiboru gde bi svima preporučila da posete vodopad Gostilj. Najviše voli da se šeta kroz šumu, a najmanje voli da posećuje centar Zlatibora. Anđela i njena porodica obožavaju planine.

Kada je u pitanju sport, Anđela je trenirala gotovo sve, ali je ništa nije zadržalo na duge staze. Voli sve da proba. Trenirala je stoni tenis i boks, voli da igra košarku, odbojku, ide na plivanje i u teretanu, na skijanje.

Anđela Jovanović Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Anđela Jovanović je od juna prošle godine u braku s Mihailom Dudašem, našim čuvenim sportistom.

View this post on Instagram

A post shared by Mihail Dudaš (@mihaildudas)

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram