Bila je jedna od najlepših glumica Zlatnog Holivuda, sa 16 je preživela nezamislivu traumu, a njena tragična smrt i dalje je misterija

Natali Vud
Foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Natali Vud, rođena kao Natalia Nikolaevna Zakharenko 20. jula 1938. godine u San Francisku, bila je jedna od najvećih zvezda Holivuda. Njen talenat, lepota i šarm osvojili su srca publike širom sveta, čineći je ikonom Zlatnog doba Holivuda.

Rusko poreklo i beg u Ameriku

IFTN / United Archives / Profimedia

Natalini roditelji su iza sebe imali složene životne priče. Njena majka, Maria Zudilova, bila je poreklom iz Rusije i pre Natali je imala šestogodišnji brak iz kog je dobila ćerku Olgu, dok je Natalin otac bio stolar, takođe iz Rusije. Tokom Ruskog građanskog rata, njena porodica je emigrirala u Sjedinjene Američke Države, gde su se Natalini roditelji upoznali, venčali i nastanili u Kaliforniji.

Natali je ubrzo zbog svoje lepote i šarma prepoznata kao buduća glumica, a odlukom producenata je promenila prezime u „Wood“, radi bolje prepoznatljivosti na engleskom govornom području i kao omaž filmskom režiseru Semu Vudu.

Natali ima jednu sestru, Svetlanu, koja se takođe bavila glumom pod imenom Lana Vud.

Gluma kao stil života

: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Natali je svoju karijeru započela veoma mlada, već sa četiri godine, kada je debitovala u filmu „Happy Land“ (1943). Od tada, njena karijera je cvetala, što sa pojavom u raznim filmovima kao devojčica, tako i sa većim ulogama kada je postala tinejdžerka.

Ipak, prava slava došla je s filmom „Miracle on 34th Street“ (1947), gde je zasenila publiku svojom neodoljivom pojavom.

Njeni najpoznatiji filmovi uključuju „Rebel Without a Cause“ (1955), koji joj je doneo nominaciju za najbolju sporednu glumicu i „West Side Story“ (1961), koji je osvojio desetine nagrada, uključujući i Oskara za najbolji film. Natali je briljirala u ulozi Marije, osvajajući srca publike svojom izvanrednom glumom i neponovljivom harizmom.

Iako je važila za jednu od najtalentovanijih glumica, nikada zapravo nije osvojila Oskara, a u narednim godinama su usledile još dve nominacije, za najbolju glavnu glumicu u filmovima „Splendor in the Grass“, kao i „Love with the Proper Stranger“.

Dva braka, jedan muž i nekoliko veridbi

Unimedia Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Uprkos uspehu na filmskom platnu, život Natali Vud nije bio bez problema. Emotivne turbulencije, naročito u vezi sa njenim brakovima, bile su često tema medijskih naslova.

Brak Natali Vud s glumcem Robertom Vagnerom bio je visoko medijski eksponiran. Prvi put su se venčali 28. decembra 1957. u  Arizoni, kada je Natali imala 19 godina. Par se razdvojio 20. juna 1961, a razveli su se 10 meseci kasnije. Nakon toga, Vud je imala nekoliko veza sa poznatim ličnostima, kao i sa venecuelanskim proizvođačem cipela Ladislavom Blatnikom, sa kojim je bila verena.

Nakon kratke veze s budućim guvernerom Kalifornije Džerijem Braunom, Natali je obnovila vezu s Vagnerom krajem januara 1972. Ponovno su se venčali 16. jula na brodu Ramblin’ Rose, u Malibuu. Njihova ćerka Kortni Vagner rođena je 9. marta 1974.

Poznati bivši FBI agent Donald G. Vilson tvrdio je da je imao četvorogodišnju aferu s Natali dok je bila u braku sa Vagnerom, što je potvrdio u dokumentarnom filmu za mrežu Reelz 2016. Vilson je napisao knjigu o toj vezi nazvanu „Njeno ime bilo je Natali“, koja je trebal da bude objavljena u proleće 2023. godine.

Ipak, ništa nije moglo da zaseni njen talenat i uticaj koji je imala na filmsku industriju.

Od filmskog idola, do životne traume

Warner Bros. – Beachwold Productions / Christophel Collection / Profimedia

Suzan Finstad je 2001. objavila biografiju o Natali Vud u kojoj govori o silovanju koje je glumica pretrpela kada je imala samo 16 godina i navodi da se desilo od strane „moćnog glumca“.

Finstad je rekla: Iako se sećanja pet njenih bliskih prijatelja na neke detalje ili vreme razlikuju nakon četrdeset i pet godina, suština onoga što svako od njih pamti kao nešto što im je Natali poverila je ista: da ju je oženjen muškarac i filmska zvezda privukao i prevario, silovao je tako brutalno da je fizički povređena, i da je bila previše uplašena ili zastrašena da bi to prijavila policiji. Natali je mrzela svog bivšeg filmskog idola nakon toga i drhtala kad bi čula njegovo ime, ali zbog politike Holivuda odlučila je da ćuti.

Tokom emisije iz 12 delova o životu Natali Vud u julu 2018, njena sestra Lana potvrdila je da je Natali silovana kao tinejdžerka i da se napad dogodio unutar Chateau Marmonta tokom audicije i trajao je satima. Prema profesorki Sintil Luciji, koja je proučavala ove tvrdnje, silovanje Natali Vud bilo je brutalno i nasilno. Godine 2021, godinu nakon smrti Kirka Daglasa, Lana je objavila memoare Little Sister: Moj istraživački rad o misterioznoj smrti Natali Vud i identifikovala Daglasa kao silovatelja.

Odmor sa koga se nikad nije vratila

United Artists – The Mirisch Corporation – Seven Arts Productions / Christophel Collection / Profimedia

Najveća misterija koja okružuje Natali Vud jeste njena tragična smrt. Umrla je pod nepoznatim okolnostima 29. novembra 1981, kada je imala samo 43 godine. Natali je zajedno sa suprugom Ričardom Vagnerom, kolegom Kristoferom Voknerom i kapetanom Denisom Davernom otputovala 28. novembra uveče, a nekoliko sati kasnije njeno telo pronađeno je u blizini porodične jahte „Splendour“, na kojoj su boravili.

Iako je prvobitno njena smrt smatrana nesrećnim slučajem, 2011. je slučaj ponovno otvoren, a smrt kvalifikovana kao „sumnjiva“. Autopsijski izveštaj otkrio je da je imala modrice po telu i rukama, kao i ogrebotinu na levom obrazu, ali bez indikacija kako ili kada su se povrede dogodile.

Davern je ranije tvrdio da su se Ričard i Natali posvađali te večeri, što je on u početku negirao. U svom memoaru „Pieces of My Heart“, Ričard je priznao da se posvađao sa suprugom pre nego što je nestala. Autopsija je pokazala da je nivo alkohola u glumičinoj krvi bio 0,14%, kao i da su pronađeni tragovi tableta protiv mučnine i analgetika. Patolog je zaključio da je uzrok smrti bilo nesrećno utapanje i hipotermija, a opisao je da je Natali možda skliznula dok je pokušavala da se ponovo ukrca u čamac. Njena sestra Lana izrazila je sumnje u ovu verziju priče, tvrdeći da Natali nije znala da pliva i da je celog života bila uplašena od vode, te da nikada ne bi sama napustila jahtu. Dva svedoka s obližnjeg broda tvrdila su da su tokom noći čuli ženu kako viče za pomoć.

Nakon ponovnog otvaranja istrage 2011. Davern je tvrdio je da je Natali flertovala s Kristoferom, te da je Ričard bio ljubomoran i besan, i da je upravo on sprečio potragu i obaveštavanje vlasti o nestanku poznate glumice.

Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

U januaru 2013, kancelarija patologa iz Los Anđelesa priložila je 10 strana kao dodatak autopsijskom izveštaju o Natali. Dodatak je naveo da je glumica možda zadobila neke modrice po telu pre nego što je ušla u vodu, ali da se to nije moglo definitivno utvrditi, jer je uzimala lek Synthroid.

Kasnije izlaganje lekara i stažista koji su vodili slučaj u vreme Nataline smrti otkrilo je da su modrice odgovarale scenariju da je izbačena iz čamca.

U februaru 2018. Ričard je nazvan „osobom od interesa“ od strane policije u istrazi. Policija je izjavila da znaju da je Ričard bio poslednja osoba koja je bila s Natali pre nego što je nestala, iako je on pričao suprotno. U tom periodu Times je citirao izveštaj patologa iz 2013. koji je rekao da je Natali imala neobjašnjive sveže modrice na desnoj i levoj podlaktici, desnom kolenu, ogrebotinu na vratu i površinsku ogrebotinu na čelu. Zvaničnici su rekli da je moguće da je bila napadnuta pre nego što se utopila.

Različite verzije događaja i svedočenja doveli su do brojnih spekulacija i teorija zavere, ali istina ostaje nepoznata.

FilmStills.net / Film Stills / Profimedia

Natali Vud će zauvek biti zapamćena kao jedna od najlepših i najtalentovanijih glumica svog vremena. Njena tragična smrt ostavlja neizbrisiv trag u istoriji Holivuda i ostaje jedna od najvećih misterija današnjice, podsećajući nas na to kako život može biti nepredvidiv, čak i za najsjajnije zvezde.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram