Šta ne smete raditi neposredno nakon farbanja kose

Foto: Tetiana Tychynska / Alamy / Alamy / Profimedia

Pronalazak idealne boje kose, farbanje, pramenovi – svi znaju koliko dugotrajan taj proces može da bude. I jednom se dogodi – da konačno dobijete boju pramenova o kakvoj ste oduvek sanjali. I nije važno da li ste ovim “zahvatom” naglasili lepu frizuru ili krijete sede – sada je glavni zadatak kako da ta boja potraje što duže…

Nije rijetkost da ta idealna nijansa ne potraje baš dugo, jer se boja ispira! To je jednostavno – tako, ali postoje strategije koje će da vam pomognu da nijansa što duže ostane “kao da ste tek izašli iz salona”.

Dakle, moguće je zadržati boju i sjaj kakav ste imali neposredno posle frizerskog tretmana, piše Ljepotaizdravlje.ba.

Kada je u pitanju njega farbane kose kod kuće važno je pratiti nekoliko važnih saveta profesionalaca. Prvi i najvažniji je da kosu ne treba prati 72 sata nakon farmbanja jer su tada pore vlasi otvorene i sasvim sigurno – veliki deo boje će se isprati.

Foto: Shutterstock

Česta greška je i to što kosu perete previše vrućom vodom, jer je to može oštetiti. Za pranje kose najbolje je koristiti mlaku vodu. Farbanoj kosi ne odgovara ni prevelika toplota fena koja može da ošteti boju i iziritira vlasište.

Preporuka stručnjaka je da posle farbanja kosu sušite isključivo prirodno, bez upotrebe fena. Logično, sveže ofarbanu kosu ne treba stilizovati ni ostalim aparatima za stilizovanje kose koji rade na visokim temperaturama poput pegle i uvijača…

Samo pravilnim izborom šampona obezbedićete da vam boja pramenova duže traje. Konsultujte se frizer(k)om oko toga koji šampon je potrebno koristiti, a on(a) će vam preporučiti preparat na osnovu vaše boje, vašeg prirodnog pigmenta i kvaliteta kose.

Prejaki šamponi podstiču dodatno lučenje sebuma (kosa se masti) pa to onda traži češće pranje, a posledično i ispiranje boje. Zato treba izbegavati šampone prepune konzervanasa, sulfata, sintetičkoh sastojaka.

Umesto toga profesionalci će vam preporučiti preparate na prirodnoj bazi, tj. sa što više prirodnih sastojaka i esencijalnih ulja koji čiste vlasište, ali su njžni prema kutikuli pa će vašu novu boju pramenova (ili cele kose) ostaviti netaknutim.

***

Bonus video: Dva načina da svoje obrve dovedete do savršenstva

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram