Pegla ili feniranje – frizer otkriva šta je štetnije

Kosa
Foto: LEON NEAL / AFP / Profimedia

Večita dilema za sve žene koje same stilizuju kosu jeste pitanje kako da postignu željenu frizuru, a da se kosa ne "spali", odnosno potpuno uništi od česte upotrebe toplote. Da li koristiti peglu ili ispraviti dlaku fenom i četkom?

Iako bi mnogi pretpostavili da je štetnija pegla za kosu zbog velike toplote i direknog kontakta sa dlakom, izgleda da su fen i četka ipak veći neprijatelji vaše kose.

Naime, zbog naglih poteza, vučenja kose i pozicioniranja fena preblizu glave, feniranje je znatno pogubnija metoda stilizovanja.

„Uglavnom se fen stavi preblizu dlake i ne koriste se profesionalne četke, što nužno dovodi do oštećenja. Još jedna greška je feniranje na mokru kosu, a kada je vlažna ona lakše puca“, ističe Filip Dimitrijević iz frizerskog salona Avant Garde.

Filip tvrdi da je kvalitetna pegla od dobrog materijala manje štetna, a postiže se željeni efekat uredne frizure.

„Najbolji materijal za peglu jeste platina.  Dlaka treba da se nežno tretira, te je zbog same nežnosti pokreta pegla za kosu bolji izbor“, dodaje on.

Ipak, preduslov za stilizaciju je prethodna adekvatna nega. Kao i sa kožom, bez dobre podloge za šminku, kreme i prajmera – našminkano lice neće izgledati baš najbolje.

„Žene sa prirodnom, nefarbanom kosom uz redovne tretmane i negu mogu da se peglaju svaki dan, a da ne dođe do oštećenja. Nažalost, ako je kosa tanka, farbana i svakodnevno se fenira, ona će potpuno propasti.“, upozorava frizer.

Foto: DCPhoto / Alamy / Alamy / Profimedia

Filip ističe da ako se kosa pravilno pripremi, naprska sprejem koji štiti od toplote i redovno neguje, nije problem povremeno uključiti peglu na maksimalnu temperaturu od 220 ili 250 stepeni. Nekad  je čak i poželjna veća toplota, da bi se lokne pravilno formirale, odnosno kosa dovoljno ispravila.

Treba biti oprezan pri odabiru idealne pegle za kosu, a nije nužno da cena diktira kvalitet u svim slučajevima.

„Cenu ume da diktira i dizajn. Roze slatka pegla sa mašnicama, iako je skupa ne mora da znači da je kvalitetna. Dosta proizvođača ciljano obraća pažnju na dizajn, jer znaju da je nekim devojkama bitna boja, šljokice. Dizajn ume da prevari, zato je uvek bolje posavetovati se sa nekim frizerom što se tiče kvaliteta pegle.“, zaključuje Filip.

Koju alatku vi birate u svakodnevnom stilizovanju kose?

Bonus video: Pravilno feniranje

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram