Kako sam kanom oporavila kosu koju je uništila farba

Kosa
Foto: Zero Creatives / ImageSource / Profimedia

Kao i svaka tinejdžerka, eskperimentisala sam farbanjem kose. Naravno, sve je počelo sa ponekim pramenčićem, a završilo se na papagajskim bojama. I vrlo često kada bih videla da neke od mojih drugarica žele da se izvuku iz začaranog kruga farbanja i čuvenog ukletog crvenog pigmenta, ofarbaju se - u crno.

I uglavnom ta crna ne bude toliki problem. Ubrzo se ispere i kosa posle par farbanja i šišanja bude ona stara. Dok kod mene to nije bilo slučaj i ostala sam sa pola svoje kose.

Kupila sam crnu farbu, namazala je i držala tačno onoliko koliko treba. Nakon što sam kosu oprala, veću brigu mi je predstavljala nedoumica kako li ću je sprati sa kože, a da na kosu nisam toliko ni obratila pažnju. Dok je nisam videla svuda oko sebe. Odmah je počela da otpada.

Imala sam dugu, sjajnu, crnu, ali vrlo retku kosu. Iznad čela dobile sam duboke zaliske i rep mi se prepolovio.

Čitala sam o Indijkama i kako svoju kosu neguju kanom, te sam odlučila i ja da probam. A, kako mi se crna boja odmah smučila, odlučila sam da probam neku tamniju crvenu.

Kana je potpuno prirodna boja koju Indijci od davnina koriste za farbanje kose, vune i tkanine. Ona ne šteti ni vlasištu niti vašem zdravlju. Ne uništava vlasi, jer ne sadrži nikakve štetne hemikalije. Daje kosi čvrstoću, volumen i prirodan sjaj.

Osim navedenog, prirodne boje za kosu oslobodiće vas peruti, negovati vlasište i rešiti problem sa prekomernim zamašćivanjem. A temenu vraća alkalni balans. Može poslužiti i kao dobar regenerator jer stvara zaštitni sloj na kosi.

Da bi se postigao bilo kakav efekat, kana mora da se drži na glavi bar 2 sata – to joj je mana, kao i obilno ispiranje boje tokom tuširanja.

Ali, koristeći kanu na svake dve nedelje, moja kosa se nakon dva meseca znatno oporavila. Vremenom je crna boja potpuno nestala ispod mahagoni sloja, a i vratio se život u vlas. Teme me više nije svrbelo i nakon godinu dana moj rep je bio iste debljine kao nekada.

Ukoliko nemate problem da budete crveni ili bordo neko vreme, dok vam kosa ne povrati snagu – kana je idealno rešenje za vas.

Bonus video: Joga lica za početnike

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram