Koliko zaista mogu trajati puder, maskara i ruž

šminka
Foto: TASS / ddp USA / Profimedia

Vrlo često zaboravimo da i šminka ima svoj rok trajanja, a oni preparati kojima je rok istekao mogu da budu vrlo opasni za naše lice. Evo na šta treba obratiti pažnju.

Puder

Najviše pažnje treba posvetiti preparatu kojeg nanosimo na celo lice, a to je svakako puder. Da shvatite da je vašem puderu istekao rok, ne treba vam čak ni datum na ambalaži – dovoljno je da se zagledate u njegovu teksturu. Ako primetite da su sastojci u puderu počeli da se odvajaju ili, recimo, zapazite tečnost na pri vrhu bočice, to je znak da puder više nije za korišćenje. Hemijski sastojci mogu izazvati reakcije ili crvenilo na koži, a osetićete i da je promenio boju i miris. To se najčešće događa godinu dana nakon otvaranja, ali neki puderi imaju čak i kraći rok trajanja.

Maskara

Još nešto na šta naročito treba obratiti pažnju je maskara. Ona je uglavnom dobra šest meseci, a kasnije u njoj počinju da se stvaraju bakterije. Kako se nanosi na oči, koje su posebno osetljivo područje, preporučuje se da je menjate što češće i da je nipošto ne koristite ukoliko znate da odavno stoji, piše klix.ba.

Ruž za usne

Jedan od omiljenih preparata svake žene uglavnom može trajati između 12 do 18 meseci, te ako je reč o nešto kvalitetnijem, možda i dve godine. Ako u svojoj kozmetičkoj torbici još uvek držite proizvode starije od tog roka, vreme je da im kažete zbogom. Nanošenjem starog ruža na usnama možete izazvati plikove, crvenilo, čak i herpes.

BONUS VIDEO: Kako da nanesete bronzer, a kako rumenilo

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

***