Greta Tunberg na naslovnici Voguea kritikuje brzu modu

Moda i lepota 09. avg 202112:12 > 12:24
Greta Tunberg
Greta Tunberg; Foto: Carl-Johan Utsi / AFP / Profimedia

Klimatska aktivistkinja Greta Tunberg iskoristila je svoje pojavljivanje na naslovnici prvog izdanja Vogue Skandinavija kako bi kritikovala brzu modu.

Mlada Šveđanka objavila je naslovnicu novog skandinavskog izdanja modnog časopisa na svojim društvenim mrežama u nedelju uveče, prenosi Index.hr.

Tunberg je na naslovnici obučena u predimenzionirani mantil, oko nje je šuma, a ona dodiruje konja.

„Modna industrija uveliko doprinosi klimatskoj i ekološkoj krizi, da ne spominjem njen uticaj na nebrojene radnike i zajednice koje se iskorišćavaju širom sveta kako bi neki uživali u brzoj modi koju mnogi tretiraju kao jednokratnu“, napisala je Tunberg na Instagramu i Twitteru.

Neki u industriji koriste skupe kampanje kako bi ostavili utisak da su održivi, klimatski neutralni i pošteni, napisala je Tunberg.

„To je gotovo uvek zloupotreba zelenog imidža“, rekla je mlada Šveđanka, misleći na mere koje kompanije preduzimaju kako bi se predstavile kao zelene, a zapravo ništa pozitivno ne čine za okolinu.

„Ne možete masovno proizvoditi modu i konzumirati ‘održivo’. To je jedan od mnogih razloga zašto nam je potrebna promena sistema“, kaže Greta.

Tunberg je u intervjuu za Vogue rekla da godinama nije kupovala novu odeću.

„Nešto novo sam poslednji put kupila pre tri godine, iz second-handa. Samo pozajmljujem stvari od ljudi koje poznajem“, rekla je.

I Vogue je u saopštenju naveo da deli vrednosti mlade aktivistkinje o održivom načinu života i zaštiti životne sredine. Odeća koju Tunberg nosi na naslovnici napravljena je od održivih, recikliranih materijala, objavio je magazin.

 

***

Bonus video: Šminkanje po vrućini

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram