Dobro pogledajte kako izgleda kad lice izgori posle retinola

Foto:Screenshot/Instagram/andrea.sodree

Retinol jeste sveti gral kozmetičke industrije. Ova devojka nije slušala preporuke stručnjaka.

Uveče sam stavila retinol na lice i ujutru je usred novembra svanuo sunčan dan, prognoza – 18 stepeni. U žurbi na posao nisam stavila zaštitni faktor na lice, a moram priznati da ga zimi ni ne koristim redovno, osim na planini. Krema za lice, šminka i kreni…Oko dva sata kasnije izađem na kratku pauzu, ovaj plato na Novom Beogradu je dosta osunčan, okrenem lice ka suncu i baš mi je lepo, a onda se setim – posle retinola nikako ne smeš na sunce. I sad, činjenica je da sam ga nanela uveče, da sam se ujutru umila, ali sam za svaki slučaj zbrisala u hlad. Onda krenem da guglam i naletim na ove užasne snimke devojke koja je leti namazala retinol i izašla na sunce. Od opekotina koje je dobila bole oči i nije mi dobro. Šta je onda istina o retinolu i suncu?

Opsesija negovanom kožom u poslednje vreme dobija epske razmere. Kompletna kozmetička industrija koristi taj trenutak i zaista je teško ne pogubiti se u moru saveta, rituala, novih rutina kao što je skin cycling, alatki, seruma, podloga, krema, pilinga, tretmana. Ko zadrži i trunku zdravog razuma, probaće neko novo čudo i zadržati se na onome što radi za njega/nju.

Retinol, poznati kao vitamin A je jedna od stvari koja se masovno hvali i koja navodno pravi čuda za ten i bore. Deluje tako što prodire duboko ispod površine vaše kože. Kada se apsorbuje, podstiče proizvodnju elastina i kolagena. Ovo stvara efekat „punjenja“, koji može smanjiti pojavu finih linija, bora i proširenih pora.

Čudesni sastojak takođe ima efekat pilinga na površini kože koji može dodatno poboljšati teksturu i ton. Zato nije ni čudo što smo svi ludi za retinolom. Ali pre nego što počnemo da se zasipamo tečnom magijom, treba se držati jednog važnog upozorenja.

Da, upotreba vitamina A može vašu kožu da izloži opasnosti od opekotina od sunca. Neke devojke i žene su na bolniji i gori način shvatile šta znači upotreba retinolnih seruma na svojoj koži bez odgovarajuće SPF zaštite.

Serum
Foto: Sergio Monti / Panthermedia / Profimedia

„Zaboravila sam da sam koristila retinol pre neki dan i danas sam izgorela iako je bilo oblačno posle 16h. Budite pažljivi svi“, napisala je jedna žena na Twitteru. Andrea Sodre sa TikToka (devojka sa naslovne fotke) je postavila video sa ozbiljnim opekotinama i u njemu je objasnila da je izgorela posle korišćenja lekova koji su sadržali retinol.

@andrea.sodre Reply to @shitn3y #greenscreen #fyp ♬ original sound - andrea

Zašto retinol može da izazove tako teške opekotine od sunca? Zato što podstiče razvoj novih ćelija kože, koja je tanja i osetljivija.

Ako želite da ga koristite, proizvode sa retinolom nanosite uveče da biste izbegli rizik i ujutru obavezno (za razliku od mene) koristite SPF za zaštitu kože.

Ubrzavanjem životnog veka ćelija retinol pojačava proizvodnju kolagena, smanjuje i čisti pore, leči akne, uklanja pigmentacijske fleke… Ali, ako preterate ili imate osetljivu kožu retinol može da je prebaci u „overdrive“. To u prevodu znači da će na površinu izbiti mlada roze koža koja još uvek nije spremna da bude na površini.

Treba imati na umu da se ovo najčešće događa sa tretinoinom – oblikom retinola koji se prodaje na recept – ali ovaj scenario je moguć i sa jačim koncentracijama u slobodnoj prodaji. Koži su potrebne nedelje da se na njega navikne i upravo zbog toga svi insistiraju da se počne polako, ne više od nekoliko noći nedeljno. Ovde u obzir treba uzeti i tip kože, što je osetljivija ili ima stanja poput ekcema to je veća mogućnost da odreaguje na neželjen način, piše Buro247.

Spreči opekotine od retinola

Osim toga što ćete početi polako, za ovo je ključno i kako ćete naneti retinol u odnosu na kremu. Idelan dugoročni scenario jeste nanositi ga uvek i obavezno na suvu kožu uveče pa zatim, kada se dobro upije, preko njega se može dodati preparat za hidrataciju. U trenutku kada tek počinjete ovo nije preporučljivo – i upravo tu na scenu stupa takozvani „buffering“. On podrazumeva da retinol i hidrataciju nanesete u isto vreme. Na ovaj način jeste da retinol postaje manje moćan, ali daleko od toga da postaje neefikasan, a mogućnost iritacije je svedena na minimum. Mešanjem sa hidratantnom kremom ili serumom, praktično ga malo razređujete. Ovo se posebno preporučuje kako osetljivoj tako i veoma suvoj koži.

Šta ako zadobiješ opekotinu

Ukoliko vam se ovo ipak desi pre nego što počnete sa buffering tehnikom, prvo je sanirajte pa tek onda počnite modifikovanu rutinu. Najbolje je da se obratite dermatologu zato što na ovaj način mogu nastati hiperpigmentacije, a najčešće ćete kao terapiju dobiti steroide, emolijentni krem i visoku zaštitu od sunca. Tek kada opekotina potpuno zaraste, možete probati buffering i kombinovanje retinola sa sastojcima kao što su ceramidi i hijaluronska kiselina.

***

Bonus video: Nega kože puževima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram