Začini koji najzdraviju dijetu čine i najukusnijom

Mediteranska ishrana
Mediteranska ishrana; Foto: Santorines / Alamy / Alamy / Profimedia

Osim što nema bolje ishrane za zdravlje srca, stručnjaci veruju i da smanjuje rizik od stvaranja kancerogenih ćelija u organizmu. Mediteranska ishrana nudi vam ono što se u životu retko dobija: senzacionalnog je ukusa, a pri tome ne može biti zdravija.

I dok su mnoge od prednosti ove ishrane rezultat činjenice da u prvi plan stavlja voće, sveže povrće, mahunarke i niskokalorične izvore proteina ​​kao što su plodovi mora i živina, postoji još jedan razlog zašto je mediteranski način ishrane zdrav.

Tajna savršenog ukusa mediteranske ishrane bez soli, kalorija i masti skrivena je u mirisnom bilju i začinima.

Najpopularnije mediteransko bilje i začini

Neke od biljaka i začina i sami koristimo svakodnevno u kuhinji – svi ćemo staviti malo svežeg timijana na pečenje, ruzmarin na ribu i sveži bosiljak na pizzu ili u salsu. Ali, na raspolaganju imate još mnoštvo biljaka koje se koriste u različitim mediteranskim kuhinjama.

Top 10 biljaka mediteranske kuhinje

– bosiljak

– origano

– peršun

– timijan

– ruzmarin

– žalfija

– lovorov list

– lavanda

– majoran

– boražina

Ne zaboravite na mešavine začinskih biljaka poput provansalske mešavine ili začinskog buketića (bouquet garni) koji se koriste u pripremi jela na jugu Francuske.

Među začinima bez kojih su mediteranska jela nezamisliva, ovi su visoko na listi: šafran, paprika, grozdasti ruj, kim, Za’atar (mješavina miloduha, grozdastog ruja, susama i soli), biber, komorač i cimet.

Ovo nikako nije potpuna lista mediteranskih začina, ali za početak je sasvim dovoljno ako želite u svom domu uživati u ukusima i mirisima nama toliko bliskih, ali opet po mnogo čemu različitih kuhinja. Budete li neke od ovih biljaka i začina imali uvek nadohvat ruke, lakše ćete se u pripremi jela odreći soli, maslaca i teških umaka. Oni su idealni za pripremu ukusne i brze večere koja će zadovoljiti sve ukuse u porodici, a pritom ćete jesti zdravo i održati formu.

Većina ovih začina dragoceni su izvor antioksidanasa i drugih sastojaka koji vas čini zdravima. Sve što bi trebalo da učinite je da vodite računa da u kuhinji uvek miriše zaliha ovih čuvara vašeg zdravlja, piše Ordinacija.

***

Bonus video: Biljna ishrana – sirova hrana

***

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram