Trikovi da omekšate junetinu tako da se topi u ustima

junetina
Foto:shutterstock

Ako želite da vam se komad junetine koji ste ispekli topi u ustima, isprobajte trik s kivijem ili ananasom. Naime, ovo voće deluje na tkivo u mesu tako da ono postaje izuzetno mekano.

Kivi

Ukoliko volite da vam juneće meso bude mekano, obložite ga kriškama kivija i ostavite neko vreme. Kivi sadrži proteolitičke enzime koji potpomažu razgradnju vezivnog tkiva u mesu, pa ono postaje vrlo sočno.

Ukoliko meso stavljate u marinadu, napravite sve kao što ste planirali, pa dodajte kivi nekih sat, dva pre pripreme. Pripazite da vam junetina ne stoji predugo obložena kivijem kako meso ne bi postalo previše mekano i raspadalo se tokom pripreme. Sličan efekat ima i ananas.

Još neke namirnice koje će omekšati meso

Pirinčano vino

Pripremite marinadu od malo pirinčanog vina, maslinovog ulja i narendanog luka i jabuke. Meso stavite u ovu marinadu i ostavite u frižideruu preko noći. Osim što će dobiti neverovatan ukus, biće mekano kao puter, pišu na 24sata.hr.

Kola

Kola napici su odlični za omekšavanje mesa pre prženja, posebno ako su u pitanju deblje šnicle. Sve što treba da uradite je da ostavite meso u koli 10 minuta. Zatim ga izvadite da se osuši i pržite u ulju uz dodatak crnog bibera. Biće odlično.

Limun ili sirće

Mariniranje mesa u limunovom soku će ga omekšati u roku od nekih sat vremena. Omekšaće i u sirćetu, ali u tom slučaju meso bi u njemu (zapravo u marinadi na bazi sirćeta) moralo da stoji preko noći kako bi dovoljno omekšalo, prenosi BrightSide.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Pica u kućnim uslovima