Tri ključna saveta biohemičara za duži život

Foto:shutterstock

Biohemičar Rob Vulf, čije knjige su najprodavanije na listi New York Times-a, podelio je tri ključna saveta koja mogu da vam poboljšaju zdravlje i produže životni vek.

Naučnik ističe na dug životni vek ne znači da će osoba biti funkcionalna u svim tim godinama života. Naš cilj je zapravo da što duže ostanemo zdravi.

Vulfova tri ključna saveta su sasvim jednostavna, ali povoljno utiču na naše zdravlje – samim tim i kvalitet života.

Trening snage

Prema Vulfu, održavanje mišićne mase je prva stvar koju možete da učinite da biste živeli dugo.

„Kako starimo, gubimo mišićnu masu, kao i sposobnost za proizvodnju energije, a to počinje u tridesetim“, objašnjava on.

Konkretno, gubite tri do osam odsto mišićne mase svake decenije nakon napunjenih 30 godina, a još većom stopom je gubite nakon 60. godine. To je proces koji se naziva sarkopenija.

Ključ je, kaže Vulf, odlaganje sarkopenije sve dok možete – za šta je ključan trening snage.

Vežba, vežbe za ruke
Foto: Shutterstock

Unos proteina

Održavanje mišićne mase je najvažniji faktor koji treba da imate na umu kako starite. Zato je adekvatan unos proteina presudan. Iznos se naravno razlikuje u zavisnosti od osobe.

„Ljudi se upuštaju u, po mom mišljenju, zaista izvanredne režime ishrane, poput super niskog unosa proteina, ili poste po nedelju dana, a to rade to prilično često – u nadi da će sprečiti razvoj bolesti. Ali tako apsolutno povećavaju verovatnoću pogoršanja sarkopenije“, kaže Vulf.

On podržava autofagiju, ali naglašava važnost poznavanja svojih granica.

Foto: Shutterstock

Vitamin D

Vitamin D je presudan za celokupno zdravlje i dugovečnost. Istraživanja pokazuju da može da zaštiti ćelijsku DNK od starenja.

Ima ga u hrani, u obliku suplemenata, ali pre svega u sunčevoj svetlosti. To ne znači da kožu treba da ostavljate nezaštićenu kada se izlažete suncu, ali malo sunčanja je prilično važno za opšte dobro organizma. Samo treba da imate balans.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram