Mičiko Tomioka je nutricionistkinja iz Japana, zemlje gde žive najdugovečniji ljudi na planeti. Taj dug život je dobrim delom zahvaljujući hrani koju jedu, a Mičiko izdvaja jednu namirnicu koju odmalena uvek ima u kući.
U pitanju je tofu.
Šta je tofu
Tofu je vrsta sira od soje. Vekovima je među osnovnim namirnicama u mnogim azijskim kulturama koje su, prema podacima, najzdravije i najređe oboljevaju od teških bolesti.
„Dok sam odrastala u Japanu, jednu namirnicu smo uvek imali u kući – to je bio tofu. Kad sam kao mala počela da jedem čvrstu hranu, mama je obično pripremala dva jela za mene — jedno je bilo mešavina tofua, pirinčane kaše, slatkog krompira, tikvica i paste od morskih algi, a drugo je bilo miso supa sa pirinčanom kašom. Tu kulinarsku tradiciju sam nastavila sa svoje dvoje dece kada su bila mala. Nikada nisam kupovala ultraprerađenu hranu za bebe, umesto toga sam birala tofu.“
Mičiko kaže da najstariji članovi njene porodice, koji imaju preko 90 godina, i dalje svaki dan jedu tofu. Jednostavno, to je jedna od namirnica zbog kojih Japanci žive dugo i zdravo.
Za šta je dobar tofu
Tofu sadrži sve esencijalne amino-kiseline kojih ima u mesu, živini, jajima, ribi i mlečnim proizvodima – ali bez holesterola, pošto je na biljnoj bazi.
Takođe je bogat kalcijumom, gvožđem, vitaminima, vlaknima i izoflavonima, vrstom biljnog estrogena. Studije su pokazale da može da smanji rizik od teških bolesti, piše CNBC.com.
Kako se sprema tofu
Tofu ima veoma fin ukus i može da se kombinuje u najrazličitijim jelima.
„Kao nutricionistkinja i instruktorka kuvanja, uvek razvijam nove recepte, a tofu olakšava eksperimentisanje. Spremam tofu na razne načine: pržim ga u tiganju ili stavljam u supe i salate, spremam ga uz dinstano povrće, knedle, vege palačinke, veganski kari, hamburgere, rolnice, sladoled…“
Recepti sa tofu sirom
Mičiko kaže da je njen omiljeni ručak tofu miso supa sa sezonskim korenastim i lisnatim povrćem, morskim algama, đumbirom i godži bobicama.
Na internetu se može pronaći dosta recepata sa tofu sirom, a mi izdvajamo jedan sa sajta Recepti.com koji je sjajna ideja za ukusan i zdrav ručak.
Recept za tofu sa povrćem i pirinčem
Sastojci:
Marinada za tofu sir:
200 g tofu sira
3 kašike soja sosa
2 kašike maslinovog ulja
1/2 kašičice limunovog soka
2 kašike susama
Povrće i začini:
100 g crvenog luka
140 g šargarepe
300 g paprike (crvene i zelene)
20 g svežeg đumbira
200 g kupusa
1/3 čili papričice
2 kašike soja sosa
1 kašičica mlevenog bibera
1 kašičica karija
So po ukusu
Pirinač:
200 g pirinča dugog zrna
400 ml vode
100 g crnog luka
2 veća čena belog luka
80 ml ulja
1 kockica za supu sa povrćem
1 kašičica mlevenog bibera
1/2 kašičice kurkume
Priprema tofu sira sa povrćem:
Tofu sir iseckati na kockice i staviti u manju posudu. Za marinadu sjedinite soja sos, maslinovo ulje i limunov sok, pa time preliti tofu sir. Promešati dobro i ostaviti na sobnoj temperaturi dok se pripreme drugi sastojci. Susam staviti u suvi teflonski tiganj i pržiti ga uz neprekidno mešanje dok ne promeni malo boju. Zatim ga odmah prebaciti u tanjir da ne bi izgoreo i ostaviti ga na stranu.
Crveni luk iseći na tanke kriške, a sveži đumbir i čili papričicu na kockice. Šargarepu i paprike očistiti i iseći na trake. Kupus iseći na malo deblja rezanca nego kada se seče za salatu.
U dublji tiganj sa nelepljivim dnom sipati jednu kašiku ulja, izručiti tofu sir sa marinadom i na srednjoj temperaturi ga propržiti. Sa dve drvene varjače često mešati i, kada sir porumeni, prebaciti ga u tanjir. Tanjir poklopiti i držati na šporetu.
U isti tiganj dodati dve kašike ulja i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje ubaciti iseckani crveni luk i uz često mešanje ga propržiti oko dva minuta (sve raditi na srednjoj temperaturi). Zatim dodati đumbir, čili papričicu i šargarepu. Posoliti po ukusu, promešati, poklopiti tiganj i pržiti uz često mešanje oko pet minuta. Zatim povrće prebaciti rešetkastom kašikom u dublji tiganj.
U tiganj zatim ubaciti isečenu papriku, malo posoliti, dodati još jednu kašiku ulja i poklopiti. Pržiti papriku oko četiri minuta uz često mešanje. Onda vratiti šargarepu i luk u tiganj i izmešati. Ubaciti iseckani kupus, promešati, poklopiti i pržiti tri minuta uz mešanje. Ubaciti zatim soja sos, mleveni biber i kari. Dobro izmešati i probati da li treba dodati još soli. Ubaciti tofu i proprženi susam (ostaviti jednu kašičicu da se jelo pospe kada se sipa u tanjire), promešati i poslužiti uz pirinač.
Pirinač dobro isprati pod mlazom hladne vode, ocediti i ostaviti na stranu. Crni i beli luk sitno iseckati. Rernu uključiti da se zagreje na 170 stepeni. Ulje staviti u posudu koja će ići u rernu i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje dodati iseckani crni i beli luk. Dinstati luk na srednjoj temperaturi dva minuta. Ubaciti pirinač i dinstati ga sa lukom tri minuta. Sipati 400 ml vrele vode preko pirinča i luka. Ubaciti izdrobljenu kockicu za supu, mleveni biber i kurkumu i mešati da se kockica otopi. Kada tečnost u posudi provri, posudu dobro prekriti alu folijom (pritisnuti foliju dobro uz ivice posude da ne izlazi para) i staviti je u rernu. Pirinač peći tačno 20 minuta. Izvaditi posudu iz rerne i umotati je u neki veći peškir da odstoji 10 minuta. Nakon 10 minuta skloniti peškir i alu foliju i varjačom promešati pirinač.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: