Studija: Voće koje smanjuje holesterol za četiri nedelje

Foto: Ed Rooney / Alamy / Alamy / Profimedia

Konzumacija grožđa smanjuje nivo holesterola, što može pomoći u sprečavanju srčanih i moždanih udara, pokazuje nova studija.

Naučnici u Kaliforniji davali su učesnicima 46 grama dnevno grožđa u prahu, što je ekvivalent dve porcije grožđa.

Konzumiranje grožđa značajno je povećalo raznovrsnost bakterija u crevima, što se smatra neophodnim za jak imuni sistem, otkrili su stručnjaci.

Pored toga, konzumiranje grožđa je smanjilo nivo holesterola, supstance slične masti u našoj krvi koja može začepiti arterije i dovesti do srčanih oboljenja.

Takođe je utvrđeno da konzumiranje grožđa smanjuje nivoe žučnih kiselina, koje igraju važnu ulogu u metabolizmu ili preradi holesterola.

Odavno je poznato da grožđe sadrži antioksidante zvane polifenoli. To su organska jedinjenja koja su prirodno prisutna u biljkama, a koja održavaju krvne sudove zdravim i fleksibilnim za dobru cirkulaciju.

Polifenoli i druge ‘fitokemikalije’ takođe mogu da pomognu u kontroli nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska, kao i da smanje hroničnu upalu, još jedan faktor rizika za srčana oboljenja.

Foto: Digifoodstock / Profimedia

Šta je otkriveno u studiji?

Novu studiju je vodio Žaoping Li, nutricionista i profesor medicine na Kalifornijskom univerzitetu u Los Anđelesu, a objavljena je u časopisu Nutrients.

„Otkrili smo da grožđe ima blagotvorno dejstvo na bakterije u crevima, što je odlična vest, jer su zdrava creva ključna za dobro zdravlje“, rekao je profesor Li.

Za ovu studiju, naučnici su analizirali trilione mikroorganizama učesnika, na osnovu njihovih uzoraka stolice.

Ukupno, 19 zdravih subjekata je četiri nedelje konzumiralo ishranu sa malo polifenola i vlakana.

Sledeće četiri nedelje davali su im 46 grama praha grožđa dnevno, dok su nastavili da konzumiraju ishranu sa malo vlakana i polifenola. Uzorci stolice i urina su prikupljeni pre i na kraju perioda dodavanja praha grožđa.

Posle četiri nedelje konzumiranja grožđa došlo je do povećanja mikrobne raznovrsnosti merene Šenonovim indeksom, uobičajenim alatom za merenje raznolikosti vrsta.

Među korisnim bakterijama koje su se povećale bila je Akkermansia, bakterija poznata zbog svog blagotvornog dejstva na metabolizam glukoze i lipida.

Pored toga, primećeno je smanjenje holesterola u krvi, uključujući ukupni holesterol za 6,1 procenat i LDL (lipoprotein niske gustine) holesterol za 5,9 procenata.

Otkrili su da su žučne kiseline – koje su povezane sa metabolizmom holesterola – smanjene za 40,9 odsto.

Nalazi ukazuju na obećavajuću ulogu grožđa u zdravlju, prema timu naučnika.

***

Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram