Originalni recept za najpoznatiji francuski desert – sufle s čokoladom

Sufle
Sufle Foto: Filippo Carlot / imago stock&people / Profimedia

Sufle je klasik francuske kuhinje, i iako može delovati kao komplikovan za pripremu, u stvari je prilično jednostavan. Evo recepta za ukusan čokoladni sufle.

Sastojci:

2 kašike maslaca (plus dodatno za premazivanje kalupa)

1/2 šolje (oko 60 g) brašna

1 šolja (oko 240 ml) mleka

1/2 šolje (oko 100 g) šećera

100 g tamne čokolade (oko 70% kakaoa)

4 jaja (odvojena belanca od žumanaca)

Prstohvat soli

1 kašika prah šećera (za posipanje)

Priprema:

Zagrejte rernu na 190°C. Podmažite 4 kalupa maslacem i pospite sa malo brašna ili šećera kako bi sufle lakše izašao iz kalupa.

U srednje velikom loncu, istopite puter na srednje jakoj vatri. Dodajte brašno i mešajte 1-2 minuta da se napravi glatka masa. Postepeno dodajte mleko, neprekidno mešajući da izbegnete grudvice. Kuvajte dok se smesa ne zgusne i postane glatka (oko 3-4 minuta). Sklonite sa vatre i dodajte sitno seckanu čokoladu. Mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi i sve se sjedini.

U velikoj posudi, umutite belanca sa prstohvatom soli dok ne dobijete čvrsti šne. Dodajte šećer iz dva puta, dobro muteći nakon svakog dodavanja, dok se ne dobije čvrst i sjajan šne.

Lagano pomešajte jedan deo umućenih belanaca u čokoladnu smesu. Zatim, pažljivo dodajte preostala belanca u smesu, koristeći spatulu i lagano preklapajte kako biste sačuvali vazduh u smesi.

Prebacite smesu u pripremljene kalupe (ili jedan veći kalup). Pospite sa prah šećerom.

Stavite kalupe na srednju rešetku rerne koju ste prethodno zagrejali i pecite 12-15 minuta, ili dok sufle ne naraste i dobije zlatno-smeđu boju.

Sufle je najbolje poslužiti odmah, dok je još uvek pufnast i topao. Poslužite ga uz malo prah šećera posutog preko ili sa sladoledom od vanile.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram