Novinarka iz Niša: Kako sam smršala 50 kilograma

Ana Stevanović Foto: Privatna arhvia

Ljudi koji se bore sa viškom kilograma znaju koliko je teško smršati i par kilograma, a Nišlijka Ana Stevanović (31) uspela je da za poslednje dve i po godine smrša čak 50 kilograma.

Ana je odluku da nešto drastično promeni u svom životu donela kada je vaga pokazala da je teška 124 kilograma. Sada je vrlo blizu cilja od 66 kilograma, a to je težina koja je, po mišljenji lekara, idealna za njenu visinu

„Problem sa viškom kilograma imam odmalena. Više puta ranije sam probala da smršam, držala sam neke dijete, ali bi mi se kilogrami po povratku na uobičajeni režim ishrane vrlo brzo vraćali. Tokom trudnoće sa bliznakinjama 2017. godine nisam toliko puno kilograma dodala, koliko naredne godine. Noćima smo bili budni zbog ljuljanja beba i jeli smo i suprug i ja, međutim njemu se kilogrami nisu lepili, dok meni jesu“, kazala je Stevanović, diplomirani žurnalista, zaposlena u televiziji „Zona plus“.

Foto: Privatna arhiva

Kako je kazala, od oktobra 2019. godine je, po preporuci nutricioniste, na posebnom režimu ishrane koji podrazumeva tri meseca dijete, a tri meseca održavanja težine.

Prema njenim rečima, tokom dijete koju drži, a koja je poznata kao dijeta Ujedinjene nacije ili UN dijeta, nema gladovanja, jede se apsolutno sve, ali nema mešanja namirnica, ne mogu da se jedu, recimo, krompir i meso.

„Za doručak se uvek jede neko voće, obično jedem dve jabuke ili dve narandže ili jednu bananu. Prvog dana za ručak jedem 300 grama mesa ili ribe, salatu i parče hleba, a za večeru polovinu onoga što sam pojela za ručak ali bez hleba. Drugog dana za ručak jedem kuvano jelo, salatu i hleb, a za večeru polovinu kuvanog obroka, takođe bez hleba. Trećeg dana se za ručak jedu testenine, integralna pica ili pasta, a za večeru, što mnogima izgleda neverovatno, može se pojesti palačinka, kolač ili parče torte“, objasnila je Stevanović.

Foto: Privatna arhiva

Četvrti dan je, dodala je, „vitaminski“ i ljudima najteže pada jer može da se jede samo voće, povrće i zdrave grickalice poput kikirija i badema.

„Kada sam promenila režim ishrane, krenula sam i da pešačim do posla, a to je sat vremena ujutru i sat vremena popodne. Uz dijetu sam koristila i biljne čajeve za mršavljenje. Pila sam i i pijem i dalje pre ručka sirupe za mršavljenje koji imaju u sebi med, kurukumu, limun i đumbir. Rezultati su vrlo brzo bili vidljivi. Tokom prva tri meseca smršala sam 22 kilograma“, rekla je Stevanović.

Foto: Privatna arhiva

Ona je kazala da su joj u svakom krugu dijete „problematična“ prva četiri ili pet dana dok se ponovo ne navikne na propisani režim ishrane.

„Tada mi puno mi znači podrška porodice, prijatelja i kolega koji mi kažu da ne jedem, da imam svoj cilj, da ću uspeti. Verovali su u mene od prvog dana da ću uspeti, a i sama sam imala žarku želju da uspem. Vremenom sam shvatila sam da meni hrane ne predstavlja ništa i da mogu sve da postignem kada hoću. Shvatila sam takođe da ne mogu da se nadam da ću preko noći smršati. Ranije sam mislila da ću izgubiti kilograme za 15 dana, ali nisam ih ni dodala za to vreme, tako da ne mogu ni da ih skinem“, istakla je naša sagovornica.

Foto: Privatna arhiva

Tokom protekle dve i po godine, dodala je, svojim primerom motivisala je ljude oko sebe da takođe promene režim ishrane i životne navike i da se zajedno sa njom bore protiv viška kilograma.

„Srećom nisam imala zdravstvene tegobe zbog viška kilograma, ali sam bila veoma nezadovoljna svojim fizičkim izgledom i loše sam se osećala psihički. Nisam podnosila ni sebe, ni druge ljude, sve mi je smetalo. Kada sam izgubila kilograme dobila sam želju da uspevam i na drugim poljima, počela sam da vodim računa o svojoj frizuri, šminki, garderobi. Prestali su da mi smetaju drugi ljudi. Mnogo bolje se osećam i fizički. Imam osećaj da sam skinula džak cementa sa leđa. Lakše hodam, lakše dišem, sve je lakše“, rekla je Stevanović.

Kako je kazala, veruje da će tokom najnovijeg ciklusa dijete koji je započela pre nešto više od mesec dana stići do željene kilaže i da će to biti i poslednji ciklus.

Međutim, svesna je da će i ubuduće morati da vodi računa svojoj ishrani, da joj se kilogrami ne bi vratili.

***

Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram