Ima li išta lepše od domaćih kiflica koje su tek izvađene iz rerne?
Da li sami pripremate lisnato testo? Mešenje mekih kiflica je prava umetnost u kuhinji, a ako nađete dobar recept, priprema je zapravo veoma jednostavna. Ovaj recept za savršene domaće kiflice podelila je food blogerka Milena iz Banjaluke, a prenosi Zadovoljna.hr.
Njeni mekani trouglići sa puterom i jogurtom su hit na Instagramu, a posebni su jer možete da ih napravite bez previše truda. Jedini problem sa ovim kiflicama je što nestaju mnogo brže nego što se stvaraju.
Domaće kiflice sa jogurtom i puterom – sastojci:
za testo:
800 g običnog brašna
12 g suvog kvasca
1 kašika šećera
50 ml mlake vode
2 kašičice soli
300 ml mlakog tečnog jogurta
100-150 ml mlake vode
100 ml ulja
za namaz:
125 g putera
1 jaje
završni premaz:
1 žumanca
2 kašike jogurta
susam po želji
krupna so
Kako se prave domaće kiflice meke kao duša:
Prosejte brašno i u sredinu stavite suvi kvasac i šećer. Sipajte sa 50 ml vode, malo promešati i ostaviti 10 minuta da se kvasac aktivira.
Dodajte preostale sastojke za testo i vrlo kratko mesite u srednje meko testo. Pokrijte posudu krpom i ostavite na toplom mestu 15 minuta.
Posle 15 minuta mesiti testo dok se potpuno ne sjedini. Sada mesite neprekidno oko pet minuta. Pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu 45 minuta dok se testo ne udvostruči.
Pripremite punjenje. Izmiksajte puter i dodajte jaje i dobro promešajte.
Testo podeliti na četiri jednaka dela, svaki razvaljati u pravougaonik.
Svaki pravougaonik premažite jednom četvrtinom fila od putera i zarolajte. Ponovite postupak sa preostalim komadima testa.
Isecite trouglove kao što je prikazano na fotografiji ispod i ostavite da odmaraju oko pola sata na plehu obloženom pek papirom.
Pre pečenja premazati žumancetom pomešanim sa jogurtom, posuti susamom i krupnom solju.
Pecite u zagrejanoj rerni na 210 stepeni 25 do 30 minuta.
Pečeno pecivo prekrijte papirom za pečenje i suvom kuhinjskom krpom i ostavite oko 15 minuta, a zatim poslužite.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: