Dobre kao dobar dan: Recept za domaće kiflice koje se „same prave“, a mekane su kao duša

Domaće kiflice
Foto: Shutterstock

Ima li išta lepše od domaćih kiflica koje su tek izvađene iz rerne?

Da li sami pripremate lisnato testo? Mešenje mekih kiflica je prava umetnost u kuhinji, a ako nađete dobar recept, priprema je zapravo veoma jednostavna. Ovaj recept za savršene domaće kiflice podelila je food blogerka Milena iz Banjaluke, a prenosi Zadovoljna.hr.

Njeni mekani trouglići sa puterom i jogurtom su hit na Instagramu, a posebni su jer možete da ih napravite bez previše truda. Jedini problem sa ovim kiflicama je što nestaju mnogo brže nego što se stvaraju.

Domaće kiflice sa jogurtom i puterom – sastojci:

za testo:

800 g običnog brašna

12 g suvog kvasca

1 kašika šećera

50 ml mlake vode

2 kašičice soli

300 ml mlakog tečnog jogurta

100-150 ml mlake vode

100 ml ulja

za namaz:

125 g putera

1 jaje

završni premaz:

1 žumanca

2 kašike jogurta

susam po želji

krupna so

Kako se prave domaće kiflice meke kao duša:

Domaće kiflice
Foto: Shutterstock

Prosejte brašno i u sredinu stavite suvi kvasac i šećer. Sipajte sa 50 ml vode, malo promešati i ostaviti 10 minuta da se kvasac aktivira.

Dodajte preostale sastojke za testo i vrlo kratko mesite u srednje meko testo. Pokrijte posudu krpom i ostavite na toplom mestu 15 minuta.

Posle 15 minuta mesiti testo dok se potpuno ne sjedini. Sada mesite neprekidno oko pet minuta. Pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu 45 minuta dok se testo ne udvostruči.

Pripremite punjenje. Izmiksajte puter i dodajte jaje i dobro promešajte.

Testo podeliti na četiri jednaka dela, svaki razvaljati u pravougaonik.

Svaki pravougaonik premažite jednom četvrtinom fila od putera i zarolajte. Ponovite postupak sa preostalim komadima testa.

Isecite trouglove kao što je prikazano na fotografiji ispod i ostavite da odmaraju oko pola sata na plehu obloženom pek papirom.

View this post on Instagram

A post shared by Milena (@my.mili.cake)

Pre pečenja premazati žumancetom pomešanim sa jogurtom, posuti susamom i krupnom solju.

Pecite u zagrejanoj rerni na 210 stepeni 25 do 30 minuta.

Pečeno pecivo prekrijte papirom za pečenje i suvom kuhinjskom krpom i ostavite oko 15 minuta, a zatim poslužite.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram