Ništa nema tako jak nostalgičarski ukus kao bakin kolač, baš onakav kakav smo jeli dok smo provodili bezbrižna leta kod baka i deka.
Bakin kolač ima posebno mesto u svakodnevnom životu u Srbiji. Često se priprema za porodična okupljanja, praznike i važne trenutke. Ovaj jednostavan i ukusan kolač simbolizuje toplinu i srdačnost doma i spada u osnovna jela srpske kuhinje, rame uz rame sa vanilicama.
Kad gosti dolaze, bakin kolač je često deo dobrodošlice, poslužen uz kafu ili čaj. Priprema kolača je često prilika da se koristi ono što je dostupno, što odražava srpsku sklonost ka ekonomičnosti i praktičnosti. Iako se recept može prilagođavati dodacima poput voća ili čokolade, osnovna verzija ostaje nepromenjena i i dalje nosi duh domaće kuhinje i tradicije.
Bakin kolač – sastojci:
200 g brašna
150 g šećera
100 ml ulja
3 jaja
1 prašak za pecivo
1 kašičica vanilin šećera
100 ml mleka
korica jednog većeg limuna
prstohvat soli
Priprema:
U jednoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer i prstohvat soli. U drugoj posudi penasto umutite belanca pa dodajte šećer i mutite dok se zrnca ne istope. Dodajte žumanca, ulje i mleko, i izrendanu koru limuna, pa smanjite brzinu miksera i lagano izmešajte dok smesa ne postane homogena.
U smesu zatim postepeno dodajte suve sastojke, mešajući dok ne dobijete glatku masu.
Izlivajte smesu kutlačom na sredinu zagrejanog i blago nauljenog kalupa. Pecite najmanje dva minuta.
Po želji, bakin kolač možete posuti prah šećerom ili ga prelivati čokoladom, džemom, medom, slatkom pavlakom, šlagom, svežim voćem…
Prijatno!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: