Recept za vanilice filovane džemom i posute šećerom u prahu, koji se lepi za usne

Foto: Shutterstock

Njihovo slatko visočanstvo - vanilice. Najjednostavnije i najlepše - takvi su ovi starinski kolačići.

Vanilice su jedan od najpopulanijih sitnih kolača u Srbiji, posebno kada se prave po receptu – koji ima svaka kuća – i od svinjske masti, a nafiluju domaćim džemom. Koliko su jedinstvene, čulo se i u svetu, zbog čega su vanilice proglašene i najboljim sitnim prazničnim kolačima. Trenutno nema praznika, ali još kratko traje zima, pa valja bar još jednom napraviti ovu starinsku poslasticu.

Kombinacija prhkog testa, mirisa vanile, limuna i džem od kajsije…, piše Danas.

Sastojci:

500 g brašna

100 g šećera u prahu

1 kesica vanilin šećera

200 g masti

rendana korica 1 limuna

1 jaje

1 žumance

sok od 1 limuna

1 tegla džema od kajsije

200 g šećera u prahu

1 kesica vanilin šećera

Foto: Shutterstock

Priprema

U činiji sjednite brašno, šećer u prahu, vanilin šećer i koricu limuna.

Dodajte mast i istrljajte/sjedinite sastojke rukama. Dobićete mrvičastu smesu. Dodajte jaje, žumance i sok od limuna.

Umesite testo. Pokrijte posudu i ostavite testo u frižideru oko pola sata.

Na radnoj površini koju ste posuli brašno razvijte testo debljine oko 5 mm.

Secite oblike po želji (krugove, cvetiće, srca) i ređajte u pleh.

Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 10 minuta (dok ivice blago ne porumene).

Spajajte po dva keksića džemom od kajsije.

Izmešajte šećer u prahu i vanilin šećer i uvaljajte vanilice.

Prijatno!

Foto: Shutterstock

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram