Starinski recept za kačamak u trenu vraća u detinjstvo

Prava ideja za doručak.

Kako je zapisano u starim knjigama, kačamak je u istočnoj Srbiji, za vreme posta, često zamenjivao hleb. U vreme kad nije bio post, imućniji seljaci su obično kačamak umakali u istopljen puter ili mast, u čemu je bilo i nadrobljenog sira.

Oni koji su u to vreme bili još imućniji i imali mogućnosti da pripreme kavurmu (spržu), u zagrejanu kavurmu bi umakali kačamak.

Kačamak su služili direktno na sovri, gde je sedelo nekoliko članova porodice. Odmah bi prinosili tiganj u kome bi bila zgrejana kavurma ili sir. Svi članovi porodice bi topili (umakali) kačamak u taj tiganj. Za vrlo kratko vreme na ovaj način i veća grudva kačamaka bi bila pojedena.

Ukoliko nemate ideju za doručak, probajte starinski recept za kačamak iz istočne Srbije Snežane Kitanović, prema receptu njene bake i mame. Snežana Kitanović je članica autorskog tima knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje, piše danas.rs.

Recept za kačamak

Sastojci:

3 veće kutlače belog projinog brašna

1,5 l vode

soli po ukusu

Priprema:

Kačamak se priprema od belog kukuruznog brašna, mlevenog u vodenici potočari.

U veći sud staviti 1,5 l vode i soli po ukusu. Vodu pustiti da provri, dodati brašno koje ne treba mešati. Brašno treba da ostane na površini vode kao kupa. U sredini te kupe od brašna napraviti varjačom rupu i pustiti da lagano vri 20-30 minuta.

Jako je važno da ima dovoljno vode, jer će u protivnom da zagori.

Ako posle pola sata bude i dalje previše vode u šerpi, odliti u neku posudu.

Brašno će se kuvati i postepeno smanjivati. Kada brašno sasvim nestane sa površine, onda počinje mešanje, najbolje manjom oklagijom.

Kada je gotov, kačamak se prebacuje na specijalnu dasku, na kojoj se i služi.

Kačamak seći na komade koncem ili drvenim nožem.

Vruć kačamak može se poslužiti na razne načine:

* preliven mlekom i posoljen

* u tiganju zagrejati nekoliko kašika masti, dodati perca luka ili praziluk, malo aleve paprike i uz mešanje kratko propržiti, pa odozgo namrviti sir;

* u tiganju zagrejati nekoliko kašika masti, dodati mlevenu papriku (paziti da ne izgori);

Recept preuzet sajta recepti-kuvar.rs.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram