Omiljena jela iz sveske s receptima naših baka i mama

Recepti naših baka i mama su nezamenjivi, Foto: Tetra Images / Tetra Images / Profimedia

Bakina i mamina knjiga recepata je pravo bogatstvo, posebno kada naletimo na one ispisane rukom, umazanih listova kafom ili drugim sastojcima za spremanje kolača ili jela, te nas posebna nostalgija i ljubav obuzme dok ih spremamo. Zato smo za vas izdvojili nekoliko naših najdražih recepata koje smo nasledile.

Svaka od nas ima bar jedan recept kom se rado vraća – ili ga već zna namapet. Svakako, uvek je zanimljivo probati nešto novo i kako odoleti receptu koji se npr. zove Crnac u košuljici?

Crnac u košuljici

Slatkiš za čiju je koru potrebno:

šest jaja

sedam kašika mlevenih oraha

štangla čokolade

kora od jednog limuna

Peče se u dugačkoj tepsiji, i to dve takve kore.

Fil:

350 g mlevenih oraha popuniti sa 2 dcl mleka. Kada se ohladi prelije se sa tri kašike ruma.

250 g putera, 250 g šećera i tri cela jaja, uz dve štangle otopljene čokolade

Sve se pomeša i filuje i prelije glazurom od čokolade i šlagom

Glazura:

sedam kašika hladnog mleka

tri kašike šećera

tri štangle čokolade

jedan komad margarina

Foto:privatna arhiva

Musaka od tikvica

Sastojci:

luk i peršun sitno iseckati

izrezati tikvice

iseckati pileći file

proptžiti tikvice i izvaditi

propržiti piletinu i ohladiti malo

dodati dva jaja i peršuna

složiti tikvice meso tikvice

sve preliti sa mlekom, jogurtom i dva jaja i peći 30 minuta

Foto:privatna arhiva

Tetka Brankina pita s jabukama

Potrebno je:

četiri jajeta dobro umititi sa jednom šoljom šećera

dodati jednu šolju brašna

jedan prašak za pecivo

jedna šolja oraha

četiri narendane jabuke

i jedna četvrtina ulja

glazura od čokolade

Napomena: Umesto jabuka može i šargarepa

Bakini recepti Foto:Privatna arhiva

Kokos kuglice

Potrebno je: 

1,5 kg mleka u prahu

350 g šećera u prahu

250 g putera

250 g kokosovog brašna

50 ml vode

Priprema:

Umutiti puter sa šećerom u prahu i dodati mleko u prahu, kokosovo brašno i vodu. Masu izjednačiti, oblikovati u kuglice, valjati ih u kokosovo brašno i ređati u papirnate korpice.

Kuglice do služenja držati u frižideru, tj. minimum dva sata da odstoje.

Bakini recepti Foto:Privatna arhiva

Parfe s pečenim bademom

Ovo bih jela kutlačom, doživotno, mada je dosta jako, ali kome još smeta jako slatko? Brzo i lako se pravi, ne peče se, ne kuva se i jedan mi je od omiljenih maminih recepata, a nisam ni znala da ga je zapisala jer je sve pravila odokativno. Neko bi dodao šlag ili neko voće, čokoladu ali meni sve to pokvari originalan ukus.

Sastojci

250 g putera

250 g prah šećera

200 g badema

5 jaja

Priprema:

Bademe ubaciti u vrelu vodu, da se popare, izvaditi ih (kad ljuska počne da se skida) i oljuštiti, prepeći na suvom tiganju. Sameljite ih.
Prah šećer mikserom umutiti sa puterom, dodati pet žumanca, bademe i na kraju dodati umućen šne od belanaca.
Umućen parfe sipati u neki uži sud poput onih u kojima se peku rolati i staviti u zamrzivač. Svakih pola sata promešati, dok se ne zamrzne. (Ja ovo preskočim, a mama je radila).

Foto:privatna arhiva

Podravske kocke

Potrebno je:

šest jaja

25 dkg šećera

jedan dl ulja

jedan prašak za pecivo

14 dkg brašna

dve kašike gustina

crna kafa

Nadev: 

dva dcl mleka

četiri žumanceta

20 dkg šećera

jedan vanil šećer

dve kašike brašna

jedan omot margarina

Za premaz: 

šest belanaca

25 dkg šećera

Za ocaklinu: 

četiri rebra čokolade

jedna kašika šećera

jedna kašika ulja

Bakini recepti Foto:Privatna arhiva

Kobler od jabuka

Sastojci:

iseći 6 jabuka na kriške sa korom od jednog limuna

sok od pola limuna

dve kesice vanil šećera

dve kašike brašna

četiri kašike šećera

30gr istopljenog maslaca

pola čaše vode i sve dobro izmešati i sipati u pleh.

jedno jaje

100gr šećera

maslac

vanil šećer

dve kašike brašna

prašak za pecivo

Smesu tu i tamo kašikom sipati preko jabuke.

Foto:privatna arhiva

Medenjaci

Sastojci:

400 g brašna

180 g šećera u prahu

dve kašike sode bikarbone

dva jajeta

dve kašike meda

30 g margarina

jedna čašičica začina za medenjake (ili od vanile)

Ukras:

200 g šećera u prahu

jedno belance

malo sirćeta (iako ja stavim limun)

Foto:privatna arhiva

Kiflice sa pivom

Potrebno je: 

jedna polovina peciva

dve šoljice (za kafu) piva

dve šoljice ulja

Napraviti testo i od njega kiflice koje se ispeku, vruće umaču u špinovani šećer i valjaju se u kokos, ili orahe.

 

Foto:privatna arhiva

***

Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram