Bakina i mamina knjiga recepata je pravo bogatstvo, posebno kada naletimo na one ispisane rukom, umazanih listova kafom ili drugim sastojcima za spremanje kolača ili jela, te nas posebna nostalgija i ljubav obuzme dok ih spremamo. Zato smo za vas izdvojili nekoliko naših najdražih recepata koje smo nasledile.
Svaka od nas ima bar jedan recept kom se rado vraća – ili ga već zna namapet. Svakako, uvek je zanimljivo probati nešto novo i kako odoleti receptu koji se npr. zove Crnac u košuljici?
Crnac u košuljici
Slatkiš za čiju je koru potrebno:
šest jaja
sedam kašika mlevenih oraha
štangla čokolade
kora od jednog limuna
Peče se u dugačkoj tepsiji, i to dve takve kore.
Fil:
350 g mlevenih oraha popuniti sa 2 dcl mleka. Kada se ohladi prelije se sa tri kašike ruma.
250 g putera, 250 g šećera i tri cela jaja, uz dve štangle otopljene čokolade
Sve se pomeša i filuje i prelije glazurom od čokolade i šlagom
Glazura:
sedam kašika hladnog mleka
tri kašike šećera
tri štangle čokolade
jedan komad margarina
Musaka od tikvica
Sastojci:
luk i peršun sitno iseckati
izrezati tikvice
iseckati pileći file
proptžiti tikvice i izvaditi
propržiti piletinu i ohladiti malo
dodati dva jaja i peršuna
složiti tikvice meso tikvice
sve preliti sa mlekom, jogurtom i dva jaja i peći 30 minuta
Tetka Brankina pita s jabukama
Potrebno je:
četiri jajeta dobro umititi sa jednom šoljom šećera
dodati jednu šolju brašna
jedan prašak za pecivo
jedna šolja oraha
četiri narendane jabuke
i jedna četvrtina ulja
glazura od čokolade
Napomena: Umesto jabuka može i šargarepa
Kokos kuglice
Potrebno je:
1,5 kg mleka u prahu
350 g šećera u prahu
250 g putera
250 g kokosovog brašna
50 ml vode
Priprema:
Umutiti puter sa šećerom u prahu i dodati mleko u prahu, kokosovo brašno i vodu. Masu izjednačiti, oblikovati u kuglice, valjati ih u kokosovo brašno i ređati u papirnate korpice.
Kuglice do služenja držati u frižideru, tj. minimum dva sata da odstoje.
Parfe s pečenim bademom
Ovo bih jela kutlačom, doživotno, mada je dosta jako, ali kome još smeta jako slatko? Brzo i lako se pravi, ne peče se, ne kuva se i jedan mi je od omiljenih maminih recepata, a nisam ni znala da ga je zapisala jer je sve pravila odokativno. Neko bi dodao šlag ili neko voće, čokoladu ali meni sve to pokvari originalan ukus.
Sastojci
250 g putera
250 g prah šećera
200 g badema
5 jaja
Priprema:
Bademe ubaciti u vrelu vodu, da se popare, izvaditi ih (kad ljuska počne da se skida) i oljuštiti, prepeći na suvom tiganju. Sameljite ih.
Prah šećer mikserom umutiti sa puterom, dodati pet žumanca, bademe i na kraju dodati umućen šne od belanaca.
Umućen parfe sipati u neki uži sud poput onih u kojima se peku rolati i staviti u zamrzivač. Svakih pola sata promešati, dok se ne zamrzne. (Ja ovo preskočim, a mama je radila).
Podravske kocke
Potrebno je:
šest jaja
25 dkg šećera
jedan dl ulja
jedan prašak za pecivo
14 dkg brašna
dve kašike gustina
crna kafa
Nadev:
dva dcl mleka
četiri žumanceta
20 dkg šećera
jedan vanil šećer
dve kašike brašna
jedan omot margarina
Za premaz:
šest belanaca
25 dkg šećera
Za ocaklinu:
četiri rebra čokolade
jedna kašika šećera
jedna kašika ulja
Kobler od jabuka
Sastojci:
iseći 6 jabuka na kriške sa korom od jednog limuna
sok od pola limuna
dve kesice vanil šećera
dve kašike brašna
četiri kašike šećera
30gr istopljenog maslaca
pola čaše vode i sve dobro izmešati i sipati u pleh.
jedno jaje
100gr šećera
maslac
vanil šećer
dve kašike brašna
prašak za pecivo
Smesu tu i tamo kašikom sipati preko jabuke.
Medenjaci
Sastojci:
400 g brašna
180 g šećera u prahu
dve kašike sode bikarbone
dva jajeta
dve kašike meda
30 g margarina
jedna čašičica začina za medenjake (ili od vanile)
Ukras:
200 g šećera u prahu
jedno belance
malo sirćeta (iako ja stavim limun)
Kiflice sa pivom
Potrebno je:
jedna polovina peciva
dve šoljice (za kafu) piva
dve šoljice ulja
Napraviti testo i od njega kiflice koje se ispeku, vruće umaču u špinovani šećer i valjaju se u kokos, ili orahe.
***
Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: