Ako vam ponestaje ideja šta da za doručak i užinu spremate deci, ali i sebi, dobro mogu da dođu predlozi Aleksandre Đorđević, nutricionistkinje i gastro-blogerke iz Zaječara. Ona za Zadovoljnu izdvaja nekoliko svojih recepata za zdrave slaniše i slatkiše koje možete da pripremite svojim mališanima.
Svesna vremena i dinamičnog načina života svih nas, Aleksandra je pronašla način da zdrava i nutritivno bogata jela sprema na jednostavan i brz način. Pored toga, svi recepti koje nam predlaže su bez belog brašna, rafinisanih šećera i ulje.
Američke krofnice
Sastojci
2 jajeta
2 kašike kokosovog šećera
200 ml jogurta
50 ml maslinovog ulja
pola kašičice arome vanile
150 g heljdinog brašna
100 g pirinčanog brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašika sirovog kakao praha
Priprema
Zagrejte aparat za krofnice (vafle, galete, bakin kolač).
U činiji unutite jaja žicom, dodajte kokosov šećer, jogurt, ulje, aromu.
Zatim sjedinite preostale suve sastojke i sjedinite smesu.
Sipajte po kašičicu smese u aparat i pecite oko pet minuta bez otvaranja.
Galete sa sirom
Sastojci
2 jajeta
100 g otopljenog putera
100 m mleka po izboru
300 g spelting integralnog brašna
1 kašičica praška za pecivo
100 g sitnog sira
so
Priprema
U činiju sipajte otopljeni puter, jaja i mleko, pa umutite žicom.
Zatim dodajte prašak za pecivo, sir i so po ukusu (u zavisnosti od toga koliko je sir slan).
Umestite meko glatko testo (možete i uz pomoć silikonske špatule).
Zagrejte aparat za galete ili običan toster.
Od testa pravite kuglice srednje veličine.
Pecite ih oko pet minuta, u zavisnosti od jačine aparata.
Integralni kolač sa višnjama
Sastojci
3 jajeta
80-100 g kokosovog šećera
200 ml jogurta
40 g kokosovog ulja
pola kašičice arome vanile
250 g pšeničnog integralnog brašna (ili speltinog)
1 kašičica praška za pecivo
150 g očišćenih višanja
1 kašika griza (heljdin, speltin, a može i palenta)
Priprema
U činiji za mućenje sjedinite jaja, kokosov šećer, jogurt, otopljeno kokosovo ulje i aromu vanile.
Kada sastojke dobro umutite, dodajte brašno i prašak za pecivo.
Izlijte u pleh dimenzija 34×20 cm, koji ste obložili papirom za pečenje.
Višnje uvaljajte u griz, pa rasporedite preko kolača.
Pecite oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Ovseni keksići sa brusnicom
Sastojci
2 zrele banane
2 kašike putera od kikirikija (oko 70 g)
1 kašičica meda
200 g sitnijih ovsenih pahuljica
pola kašičice praška za pecivo
prstohvat soli
1 kašičica cimeta
50 g suvih brusnica
Priprema
Banane dobro ispasirajte dok se ne pretvore u kašu (gnječilicom ili viljuškom, može i u blenderu).
Dodajte puter od kokikirija i med.
Zatim umešajte i preostale sastojke i na kraju ubacite brusnice.
Ostavite smesu da odstoji dok se rerna ne zagreje na 170 stepeni.
Oblikujte keksiće, ređajte ih u pleh obložen pek-papirom i pecite 15-20 minuta.
Slane američke palačinke
Sastojci
2 jajeta
3 kašike maslinovog ulja
100 ml tečnog jogurta
1 čaša od 200 ml kukuruznog brašna
pola kašičice soli
1 kašičica praška za pecivo
Priprema
Umutite jaja, ulje i jogurt, pa dodajte brašno, so i prašak za pecivo.
Tiganj zagrejte na srednjoj temperaturi.
Sipajte po dve kašike smese za jednu palačinku.
Dalje pečenje nastavite na još malo nižoj vatri.
Pecite po tri, četiri minuta sa obe strane.
Na društvenim mrežama poznata kao BIG MAMA, Aleksandra je nedavno osim food bloga, ljubiteljima zdrave ishrane ponudila i knjigu recepata. Povod i inspiraciju za osnivanje prostora na kom bi podstakla i svoje čitaoce da se više posvete ishrani i zdavlju, Aleksandra je pronašla upravo u potrebama svoje porodice. Želja joj je da recepti budu saveznici u kreiranju zdravijih obroka.
BONUS VIDEO: KELERABA
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: