Stručnjaci za enterijer otkrivaju najčešće greške koje pravimo u uređenju kuhinje

Foto: Shutterstock

Obratite pažnju.

Renoviranje kuhinje je veliki poduhvat jer bi ova prostorija u stanu ili kući trebalo da postigne savršeni balans oblika i funkcije. Dok su skladištenje i raspored praktični elementi, estetika je veoma lična.

Ipak, funkcija završnih obrada kao što su podovi, radne ploče i kuhinjski elementi je jednako važna. Kada morate da donesete mnogo odluka, lako je napraviti pogrešan izbor.

Posledice ovih grešaka mogu biti male, poput vrata frižidera koja udaraju u zid ili mnogo gore – kada je kuhinja loše dizajnirana negativno utiče na vrednost doma.

Pogrešan balans

Foto: Shutterstock

Jedna greška koju dizajnerka enterijera Liz Kan uvek primeti jesu kuhinje kojima nedostaje pravi balans boje, materijala i teksture.

Za stvaranje sofisticiranog izgleda predlaže da se poigrate sa bojom koristeći različite nijanse istog tona.

Mama Rebeka Higs koja na društvenim mrežama predstavlja svoje „uradi sama“ projekte, preporučuje da izbegavate sve drvene ili bele završne obrade.

„Pomešajte neke tople zlatne nijanse ili meke, neutralne boje i na kraju dodajte malo jarkih boja, što će dodati fokus vašem prostoru“, kaže ona.

Loše postavljeni elementi

kuća holandija
Ilustracija; Foto: Leanna Rathkelly / First Light / Profimedia

„Viđam jako male šporete koji bi trebalo da budu centralna tačka, ali su premali“, kaže Kan.

Pločice iznad šporeta su odličan način da unesete teksturu i dezen u kuhinju. Kan kaže da izbegavate i pločice koje se čudno zaustavljaju na zidovima gde se završavaju ormarići i radne ploče.

Bez planiranja – najveća greška

Renoviranje kuhinje zahteva da se dobro pripremite pre nego što počnete. Ovo uključuje angažovanje iskusnih stručnjaka.

Kristofer Pikok, osnivač studija koji proizvodi samo kuhinje, uvek kaže svojim klijentima da odvoje što više vremena da istraže projekat i odaberu proizvode koje žele da koriste i sve to pre nego što odluče da kupe bilo šta.

„Drugim rečima, nemojte započinjati, a da prvo ne razmislite o detaljima. Vidim da se ovo često dešava i na kraju se dizajnira u trenutku, a to košta i vremena i novca“, kaže.

Novac treba da trošite pametno

Svaki projekat ima budžet, tako da je trošenje novca na pravi način ključno. Pikok jako često primećuje da klijenti izdvajaju previše novca za dekorativne, a ne funkcionalne predmete.

Nepravilno merenje uređaja

RossHelen editorial / Alamy / Alamy / Profimedia

Pravilno merenje je od suštinskog značaja za bilo koji projekat renoviranja, posebno kuhinje. Jedna od najčešćih grešaka kada su u pitanju uređaji je zaboravljanje da se izmeri rastojanje od uređaja do kuhinjskih elemenata.

Poručivanje nove mašine, šporeta ili frižidera, ali i kuhinjskih elemenata  pre nego što vidite da li mogu da prođu kroz prag vrata, hodnik ili stepenište je frustrirajuće iskustvo.

Hirovit izbor i trendovi

Pločice u narandžastoj boji. Ne. To može da umanji vrednost vašeg doma ako možda imate u planu da ga prodajete u budućnosti jer potencijalni kupac možda želi da se to promeni kada dođe vreme za prodaju, a onda će vam zauzvrat smanjivati cenu koju tražite. Odlučite se za neutralne boje.

Izbor kuhinjskih elemenata sa otvorenim policama

kuhinja
Foto: Henry Wilson / Avalon / Profimedia

Dizajnerka enterijera Aurore Martial veruje da postavljanje otvorenih elemenata može biti velika greška.

„Po mom mišljenju, u kuhinji ima puno stvari koje nisu prijatne za gledanje. Dakle, ako nemate nešto fantastično da prikažete, ostalo držite u kuhinjskim elementima“, kaže ona.

Nema uklapanja

Pokušajte da uklopite zajedno aparat za kafu i mikrotalasnu. Razmislite o postavljanju ormarića za ceđenje mokrog posuđa iznad sudopere čak i ako imate mašinu za sudove. Tako će vam pod uvek biti uredan i suv.

Izbor pogrešnog poda

Oni s otvorenim kuhinjama često žele da oblože pod pločicama, dok ostatak podova u kući ostaje drven. Mnogi veruju da tvrdo drvo ne može da bude na podu kuhinje što je potpuno pogrešno.

Instaliranje radne površine pogrešne veličine

Mali radni elementi nisu samo nepraktični, već nisu lepi ni na oko.

„Prilikom projektovanja sve mora da izgleda kao da je urađeno namerno i promišljeno. Ružno je kad se kuhinjski ormarići zaustavljaju na 10-15 cm od plafona.

Laminat

Dizajneri enterijera napominju da je upotreba laminantih podova u kuhinji loša ideja.

Miksovanje na pogrešan način

Mesing sa zlatnim i crnim detaljima je posebno aktuelna kombinacija poslednjih godina, ali je najbolje izabrati samo jednu završnu obradu i držati se toga, piše Forbes.com.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram