Pet načina da vam suncokret u vazi traje što duže

Suncokret, suncokreti
Foto: Konstantin Malkov / Alamy / Alamy / Profimedia

Suncokreti su pravo letnje cveće koje predivno izgleda u vrtovima, ali koliko će dugo izgledati lepo u vazi, zavisi od nekoliko stvari.

Rezani suncokreti u vazi mogu izdržati i desetak dana pre nego što ostavi mrlje na nameštaju. Da bi to zaista i bilo tako, treba pripaziti na nekoliko stvari, piše zadovoljna.hr. 

1. Pripazite na to kakve suncokrete birate 

Kada biramo primerke suncokreta koje ćemo staviti u svoju vazu, najbolje je odabrati one čije latice tek počinju da se otvaraju. Ako se suncokret već u potpunosti otvorio, koliko god lepo izgledao, njegov vek će u vazi biti znatno kraći. Zato potražite snažne, zdrave suncokrete koji  tek počinju da se otvaraju.

POGLEDAJTE JOŠ:

2. Zalijte ih pre nego što ih odrežete

Ako suncokrete imate u vrtu, važno je da ih zalijete pre nego što ih odsečete za vazu. Naime, suncokreti jako vole vodu, a zbog velikog cveta i stabljike ona im je itekako i potrebna. Redovno zalivanje, nekoliko sati pre nego što ih stavite u vazu, spriječiće da se njihove latice zatvore te da se čitavi cvetovi pognu, odnosno da suncokreti izgledaju uvelo. Dobra hidratacija u svakom trenutku presudna je za te biljke.

3. Narežite ih ujutro, i to vrlo oštrim makazama pod uglom od 45 stepeni

Još jedan trik koji će sprečiti klonulost cveta je taj da ih narežete rano ujutro. Popodne i uveče vrlo verovatno da će biti već ponešto uvenuli zbog vrućine. To za njih predstavlja stanje stresa, a takvi neće dugo izdržati u vazi.

Kada ih režete, pripazite na to da ih režete oštrim makzama ili nožićem pod uglom od 45 stepeni, jer će takav rez dati stabljici veću površinu za unos vode. Što se tiče same dužine rezanja stabljike, uvek imajte u vidu vazu u koju ih želite smestiti. Suncokreti su sami po sebi teški pa vaza mora biti stabilna.

Takođe, dobro je odmah uz sebe imati i kantu sa vodom sobne temperature kako suncokreti ne bi ni u jednom trenutku bili dehidrirani. Ako to nije moguće, zamotajte krajeve stabljike u papir, kako bi se što bolje zadržala vlaga.

4. Očistite suvišno lišće

Da bi suncokret što duže trajao, te da ne biste menjali vodu u vazi baš svaki dan, sa stabljike odstranite suvišno lišće. U suprotnom će ono trunuti u vazi, a osim što će zaprljati vodu, što je posebno nezgodno ako imate prozirnu vazu, prostorijom će početi da se širi i neugodan miris truleži.

5. Odaberite primerenu lokaciju
Iako su suncokreti poznati po tome što vole sunčevu svetlost, priča je ponešto drugačija jednom kada se narežu i stave u vazu. Tada im više odgovara neravno svetlo, a što je mesto na koje ste ih stavili hladnije, to će duže ostati u naponu snage. Direktna toplota može brzo da ih osuši.

Naime, tokom dodatnog sazrevanja jednom kada je već ubrano, voće ispušta plin etilen koji loše utiče na listove i cvet suncokreta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram