Na kakvim smo pesmama odrasle, još smo i dobro ispale

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

"Robinja sam tvoja, ubij me".

Hteli to da priznamo ili ne, većina nas i dalje sluša turbo-folk zvuke, muziku regionalnih i domaćih repera. Uživajući u tim pesmama, retko kada se zapitamo šta uopšte znače njihovi stihovi i koja poruka se krije iza njih.

„Meša alkohol i koku da zaboravi na bolove“, „miris skanka, do jutra budna na dva grama“, „mama kaže nemoj tamo gde para nema, iz garaže ide samo bela Panamera“, „ima svog PR-a i momka sa Vračara kojeg nervira, pa je pojela aspirin da se smiri, pa je popila Martini da oživi“, samo su neki od stihova koji veličaju novac, drogu, seks, mizoginiju.

„Ogučiti, roleksovati, nabudžiti“, samo su neki od izmišljenih glagola koji se pominju u muzici koju posebno voli mlađa populacija. Oni na prvo slušanje ne znače ništa, ali u trenucima kada se za njih veže objekat, koji je u najvećem broju slučajeva  – žena, postaju izvor otvorene mizoginije, seksualne objektivizacije i pozivanja na nasilje.

Mladim ljudima su često uzori baš pevači koji pevaju ove pesme i iako deluje da se nikad nije odrastalo uz gore i opasnije poruke, istina je nešto drugačija.

Hajde da se vratimo malo unazad. Hitovi poput „rodićeš mu sina, kralja kokaina“, „robinja sam tvoja, ubij me“, „pre nego što za milost zamolim, svuci me, po svakoj suzi tuci me“, „za moje dobro gazi me, ne daj da život mazi me“, i dalje se slušaju, a oni koju su odrasli uz ove stihove, dobro su i ispali.

***

BONUS VIDEO: Kako da nanesete bronzer, a kako rumenilo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram