„Ona se budi“: Lepa Brena i svaka druga žena dele istu borbu

Staša Bajac i Mia Bjelogrlić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Dokumentarni serijal "Ona se budi", iza kojeg stoje politikološkinja Mia Bjelogrlić i scenaristkinja Staša Bajac, počinje sa emitovanjem 31. januara na televiziji N1. U serijalu, koji se bavi položajem žena u društvu kroz decenije, učestovaće više od 10 žena različitih profesija, sredina i generacija. Otkrićemo da ih sve povezuje borba protiv istih mehanizama koje žene sputavaju vekovima.

Jelena Zorić, Jovana Gligorijević, Milena Radulović, Iva Ilinčić, Latinka Perović, Dubravka Stojanović, Marija Babović, Marija Desivojević, Isidora Simijonović, Lepa Brena, Marina Marković, Dženeta Agović – ovo su samo neke od žena čije stavove i iskustva ćemo imati prilike da čujemo u serijalu „Ona se budi“.

Prema rečima autorki serijala, sve su se rado odazvale pozivu i svaka je donela svoj autentičan pogled na feminističke teme kojima se bave epizode.

Balkanska ikona Lepa Brena svakako je izazvala najviše pažnje, jer smo retko kada imali priliku da čujemo njene stavove o rodnoj ravnopravnosti.

„Žene ne moraju da pričaju samo o onome što se nužno tiče njihove profesije. Stereotipizacija žena kroz njihove poslove i njihov izgled, ili javni imdž, užasno je opasna i pogrešna“, ukazuje Mia Bjelogrlić za Zadovoljna.rs.

Mia Bjelogrlić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

A svakako je vrednost kada Lepa Brena izgovori neke stvari, dodaje. Važna je za ljude jer je ona osoba koju svi vole, bez obzira na muzički ukus i afinitete.

„Ona je legenda koja je prošla razne faze. Ova naša zemlja se menjala i rasparčavala, razni narativi su bili dominantni, a ona je gurala tu svoju nimalo lako profesiju. Biti pevačica znači da ste neko ko je stalno u očima javnosti. Postoji način na koji se očekuje da izgledaš, da imaš nekakvu atraktivnu pojavu. A s druge strane, to je jedan fizički iscrpljujući posao“, govori Staša Bajac.

Lepoj Breni nije sve bilo med i mleko. Ona ima neverovatno životno iskustvo, nekog ko je uspeo i ko se održavao, ko je zidao zgrade, pokretao biznise… Ona je u tom smislu jedno neverovatno bogatstvo, čak i ako sklonimo sa strane sve ono što ona predstavlja, dodaje scenaristkinja.

„S druge strane, mislim da je važno što vi takve teme čujete da pričaju žene koje pripadaju nekom akademskom sloju. Ne želim da ih kritikujem, daleko od toga – ali Lepa Brena može da dopre do nekih žena, fanova, slušateljki i slušaoca, koji možda ne bi nužno se zainteresovali za ove teme. To je dragoceno šta vi sve dobijete u jednoj toploj, dostojanstvenoj i božanstvenoj gospođi“, s osmehom dodaje.

Staša Bajac i Mia Bjelogrlić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Serijal „Ona se budi“ pokazaće da nema mnogo razlike između rodnih prepreka s kojima se suočavaju poznate i „obične“ žene.

„To su slični mehanizmi, bilo da je u pitanju Lepa Brena, neka žena iz akademskih krugova, neka mlada devojka, neka žena koja živi na selu. To su univerzalni sistemi koji nas povezuju da se borimo na različite načine sa veoma sličnim problemima“, ukazuje Mia Bjelogrlić.

TV serijal „Ona se budi“ emitovaće se svakim radnim danom od 21.15 na TV N1 od 31. januara.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram