Pet načina da se izboriš sa izgaranjem na poslu

stres na poslu
Foto: - / Wavebreak / Profimedia

Burnout sindrom nastaje zbog prevelikog stresa na radnom mestu koji se samo gomila, a posledice se mogu videti i osetiti nakon nekog vremena.

Burnout se može prepoznati po čestom umoru, smanjenoj produktivnosti na poslu, kao i negativnom razmišljanju o poslu, kolegama ili nadređenim osobama. Važno je na vreme prepoznati ovaj sindrom i pronaći način kako se nositi s nepovoljnim situacijama kako ne bi došlo do narušavanja zdravlja, piše N1.hr.

Kako prepoznati burnout sindrom?

Ovaj sindrom je prvi put opisao psiholog Herbert Frodenberger 1974. godine kao stresno stanje koje vodi do telesne, mentalne i emocionalne iscrpljenosti, a nastaje zbog nezadovoljstva na poslu. Postoji nekoliko glavnih znakova koji pokazuju da je došlo do burnouta.

Pre svega, javiće se stalan umor i iscrpljenost zbog prevelike količine posla, ali i razni simptomi stresa koji se mogu prepoznati po telesnim promenama kao što su česte glavobolje, mučnina i probavni problemi. Zatim se javlja mržnja prema radnom mestu i odlazak na posao s “grčem u želucu”, a kao posledica će se pojaviti i smanjena koncentracija na poslu, loše obavljanje datih zadataka, te negativne misli i pesimizam, osećaj bezvrednosti i gubitak samopouzdanja.

Takođe, osoba može biti često bolesna, osećati stalnu nervozu, a u nekim slučajevima osoba će hteti da se udalji od svih i da bude sama. Ipak, burnout se ne događa odjednom, već se simptomi pojavljuju postepeno, a utiču na sve sfere života.

Zašto dolazi do burnout sindroma?

Mnogo je razloga zašto dolazi do burnouta. Može se raditi o prekratkim vremenskim rokovima koji su određeni za obavljanje poslova, zbog čega radnik ostaje duže na poslu, što onda bitno utiče i na ostale delove njegovog života. Takođe, čest razlog burnouta su loši odnosi sa šefovima ili kolegama ili osećaj potlačenosti i osećaj da se prema njima šef ponaša drugačije nego prema drugim kolegama.

Koje su posledice burnout sindroma?

Ako se burnout pretvori u hronični stres i traje duži period, mogu se pojaviti i razni zdravstveni problemi, kao i bolesti. Takođe, može uticati i na promenu ponašanja kod osobe, kao i na odnose s najbližima.

Tako se mogu pojaviti idući problemi:

loši odnosi s članovima porodice i prijateljima

nesanica

problemi sa srcem

visoki krvni pritisak

depresija

PTSP

preterana konzumacija alkohola i droga

Kako se tretira burnout?

Nažalost, mnogi shvate kako imaju problem s burnoutom prekasno, odnosno kada su se već pojavili zdravstveni problemi. Važno je prepoznati simptome i reagovati, a to se može učiniti na nekoliko načina:

Razgovor

Pre svega, potrebno je potražiti pomoć i savet stručnjaka i porodice, razgovarati sa službom ljudskih resursa ili s nadređenim i objasniti celu situaciju.

Smanjenje stresa

Pomoći mogu i razne metode koje će smanjiti stres. Ovde su važne tehnike disanja koje se koriste kod stresnih situacija, a ne zahtievaju mnogo vremena. Nekada će i kraći odmor učiniti svoje.

Vežbanje

Mogu pomoći i šetnje ili vežbanje, joga, trčanje, kao i ishrana bogata vitaminima i mineralima, pri čemu je jako važno ne preskakati obroke i dovoljno spavati.

Hobi

Kako se ne bi mislilo samo na posao i kako bi se izbegle stalne negativne misli, dobro je raditi nešto što će dati osećaj sreće, kao što je hobi. Na ovaj način ćete se opustiti, zaokupiti misli i raditi nešto u čemu uživate.

Promena

Ako ništa ne pomaže i kada mogućnosti to dopuštaju, promena posla će biti od velike pomoći. Na ovaj način ćete otići iz radne okoline zbog koje se i pojavio stres kao i burnout sindrom.

Zaključak

Dakle, burnout sindrom se javlja kao posledica hroničnog stresa na poslu, a može se prepoznati po nizu telesnih i mentalnih promena, kao i po promenama u ponašanju i odnosu s okolinom. Važno je prepoznati ove promene i reagovati kako ne bi došlo do ozbiljnih zdravstvenih problema.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Kako do pozitivnih misli