Zavirite u najluksuznije alpsko selo u kojem zimuje Marijana Mateus

Marijana Mateus Foto: Instagram/marijanamateus

Marijana Mateus zimuje u jednom od najprestižnijih evropskih odmarališta. Reč je o Gštaadu, koji se nalazi u Švajcarskoj, a koji pored najpoznatijih elitnih gostiju, nosi i zanimljivu istorijsku priču.

Od samog početka, istorija švajcarskog Gštaada je bila legenda. Prema lokalnom predanju, Božja ruka bila je ta koja je oblikovala slavna brda i doline regiona Sanenland, gde se nalazi Gštaad — božanska intervencija je izgledala kao jedino uverljivo objašnjenje za tako izuzetnu lepotu.

Čak i ako nikada niste čuli za ime Gštaad, najverovatnije ste svesni njegove reputacije, jer je upravo ovo mesto gde su najbogatiji i najpoznatiji na svetu, kao što su Barni Eklston, Valentino Garavani, Elizabet Tejlor, Madona i princeza Dajana, provodili zimovanja. To nije toliko iznenađujuće s obzirom na to da Gštaad krase fini restorani, luksuzne prodavnice i smeštaji sa pet zvezdica.

Gštaad Foto: Shutterstock

Ključ Gštaadovog uspeha leži negde u ravnoteži između šarma i prefinjenosti.

Elegancija starog sveta je održana kroz zoniranje i ograničenja izgradnje, bez zabrane renoviranja. Mnogi hoteli i domovi u okolini su uređeni kako bi zadovoljili današnje potrebe, kao što je čuvena palata Gštaad, koja je nedavno prošla kroz transformacije, uključujući dodavanje više apartmana, kao i saunu, hamam i bar pored bazena.

„Gštaad se čuva kao nešto dragoceno. Niko ne želi da ga transformiše ili preterano gradi“, kaže Monika Lospa, partner za nekretnine u FGP Swiss & Alps. „Ali uvek se nešto dešava među nekretninama u dolini — stare vikendice se kupuju i grade, hoteli se renoviraju.“

Domovi u Gštaadu

Gštaad Foto: gurb101088 / Shutterstock

„Ovde su brvnare veoma šik, veoma elegantne i skoro sve su u tradicionalnom švajcarskom stilu“, kaže Kventin de Paskje, generalni direktor FGP Swiss & Alps.

Ujednačenost u dizajnu eksterijera, sa drvenim fasadama, dvovodnim krovovima i ukrasnim lajsnama, pomaže da se održi Gštaadov prepoznatljiv izgled „zamrznutog u vremenu“.

U skladu sa prijatnim, alpskim imidžom Gštaada, kuće su komforne, ali elegantne i poseduju nenametljiv luksuz. A enterijer karakterišu detalji kao što su kamini, drveni akcenti ili veliki prozori sa pogledom koji oduzima dah.

Cene u Gštaadu

Gštaad Foto: gurb101088 / Shutterstock

Nije slučajno što su mnogi stanovnici i posetioci Gštaada neki od najbogatijih članova društva – morate imati prilično duboke džepove da biste priuštili nekretninu ovde.

„Gštaad je jedno od najskupljih mesta u planinama Evrope, a samim tim i sveta“, kaže De Paskje. „Prosečna cena po kvadratnom metru je oko 33.000 švajcarskih franaka, ili 36.000 dolara, sa cenama koje mogu dostići i više od 65.000 švajcarskih franaka, odnosno oko 71.000 dolara po kvadratnom metru.“

Već decenijama Gštaadovo tržište ne posustaje, pa čak i kada trenutna srednja cena dostiže tako značajan iznos, očekuje se da će samo nastaviti da raste.

„Nikada u poslednjih 40 godina prosečna cena nije pala“, kaže Lospa. „Čak i 2008. godine, tokom tržišnog kraha, cene su ostale stabilne u Gštaadu.“

Atmosfera u Gštaadu

Gštaad Foto: Shutterstock

Zimski meseci su kada Gštaad zaista oživi — populacija raste sa otprilike 3.200 na 20.000 oko praznika, a većina njih, slično kao i Marijana, nepogrešivo bira Gštaad kao tradicionalno odmaralište.

Mnogi dolaze zbog vrhunskog skijanja ili druge rekreacije, dok drugi jednostavno dolaze da odmore i uživaju u neobičnom, ali živopisnom načinu života.

Šetalište u centru sela sadrži luksuzne radnje dizajnerskih marki kao što su Louis Vuitton, Hermes i Cartier i bogate fine restorane koji nude širok spektar kuhinja, uključujući francusku, japansku i, naravno, nezaobilazni švajcarski fondu.

Mada se smatra prvenstveno zimskim odmaralištem, Gštaad privlači mnoge posetioce i leti. Ljudi iz celog sveta dolaze da prisustvuju velikim međunarodnim događajima koji se održavaju tokom letnjih meseci.

Okolina Gštaada

Foto: Shutterstock

Smešten je u jugozapadnoj Švajcarskoj, i nalazi se skoro na pola puta između Ženeve i Ciriha. Mnogi dolaze do aerodroma u Ženevi, udaljenog otprilike dva sata vožnje ili tri sata vožnje vozom od Gštaada.

A najzgodnije je, naravno, za one koji dolaze privatnim avionima i helikopterima.

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram