Naučnici su pokušali da utvrde u čemu je fora s Tejlor Svift, evo šta su otkrili

Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Da li ste primetili da je Tejlor Svift bukvalno svugde, da izlazi iz svakog kvadrata u koji pogledate. Zato je posmatraju i naučnici.

Zašto je svet poludeo za Tejlor Svift? To su pokušavali da istraže i naučnici u okviru studije za PLOS One. Zaključili su da je razlog to što je – svugde.

Što više Tejlor i njena muzika okružuju naš svakodnevni život, to nam se više sviđa. To je psihološki fenomen poznat kao “efekat puke izloženosti“. Studije koje su uključivale televizijske reklame otkrile su da gledaoci sve više preferiraju proizvode koje najčešće vide na ekranu, dakle one čije reklame najčešće viđaju. Ista stvar je, izgleda, i s muzikom.

#related-news_0

U studiji objavljenoj u PLOS One učesnici su bili podvrgnuti slikovnim testovima kako bi se videlo koje vrste muzike aktiviraju moždani sistem nagrađivanja. Istraživači su otkrili da je kod ljudi koji su slušali muziku koja im je poznata bila veća verovatnoća da će im se centri za zadovoljstvo u mozgu uključiti od onih koji su slušali muiku za koju su samo tvrdili da im se sviđa.

“Čini se da je prepoznavanje ključan činilac u emocionalnom uključivanju slušalaca u muziku”, zaključak je studije.

Foto: Jose Perez / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Zarazna muzika

Još jedan razlog popularnosti 34-godišnjakinje jeste, prema istraživačima, to što su njene pesme – zarazne. Studija Američkog psihološkog društva iz 2017. otkrila je da zarazne pesme uključuju “melodične prelomne tačke” između različitih delova pesme.

Istraživači primećuju da, u slučaju Tejlor, ona često koristi melodije od jedne note u određenim delovima svojih pesama koje se zatim polako nadograđuju. Lingvisti pak kažu da ključnu stvar igra način na koji se ona igra jezikom – kako u stihovima tako i u stvaranju narativa.

Naime, Svift za svoje fanove ostavlja sitne „hintove“ koji im otkrivaju detalje o njoj i njenim projektima, što stvara posebnu vrstu veze.

Foto: Patrick T. Fallon / AFP / Profimedia

Koji god razlog bio, jedno je sigurno – Tejlor Svift je trenutno najveća zvezda na svetu i čini se da će to potrajati, piše index.rs.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram